Opinii

Cinci ani. 7 miniştri. Trei listări şi o insolvenţă. Chiar nu se poate mai mult?

A cincea ediţie a anuarului ZF Energie apare pe piaţă în această săptămână în forma digitală (e-paper), urmând ca în următoarele zile să apară şi în formă tipărită

A cincea ediţie a anuarului ZF Energie apare pe piaţă în această săptămână în forma digitală (e-paper), urmând ca în următoarele zile să apară şi în formă tipărită

Autor: Roxana Petrescu

22.02.2016, 00:04 908

Aceasta este cea de-a cincea ediţie a Anuarului ZF Energie. Întâi apare în format digital, iar peste câteva zile va fi disponibil şi în format print.

Am decis ca dincolo de materialele clasice de analiză, de topuri şi de interviuri, să completăm această ediţie şi cu o secţiune în care să recapitulăm evoluţia celor mai importanţi indicatori din pieţele de petrol, gaze şi electricitate şi să trecem în revistă evenimentele care au marcat energia în ultimii cinci ani de zile. Veţi fi uimiţi.  Dar înainte de asta, personal am vrut să fac un exerciţiu şi să-mi amintesc cine au fost miniştrii energiei în această perioadă şi ce a făcut fiecare.

Voi ilustra fiecare mandat de ministru prin intermediul unor citate sau al unor acţiuni care au definit acea perioadă, dacă acestea există, desigur. 

Ion Ariton a fost ministrul economiei în perioada septembrie 2010 – februarie 2012.

În prima conferinţă de presă, el spunea că îşi doreşte să promoveze produsele româneşti, dar că nu doreşte preţuri mai mari la gaze. Cu toţii ne dorim să fie bine ca să nu fie rău, dar nu toţi suntem miniştri. Îşi mai dorea AGRI şi Nabucco şi mai spunea că nu are niciun gând să modifice proiectele în derulare lăsate moştenire de predecesorul său, Adriean Videanu.

Pe vremea lui Ion Ariton, România încă mai cocheta cu ideea de mari companii energetice caracterizate printr-un mix de energie. Nici această idee nu s-a realizat. În mandatul lui s-a mai întâmplat ceva. S-a dat startul proiectului CEO la stat. Grozavă afacere pentru companiile de recrutare.

După acest palmares, poate cea mai notabilă declaraţie a lui Ion Ariton a venit în momentul plecării: „Sunt mândru că plec, că am făcut parte dintr-un guvern care a făcut multe pentru România. Colegii de la presă poate să zâmbească că am spus asta.“

A urmat Lucian Bode, care a stat la cârma Ministerului Economiei nici mai mult nici mai puţin de două luni. El îşi dorea creşterea redevenţelor chiar înainte de 2014, mai voia să rezilieze contractele cu băieţii deştepţi de la Hidro, să listeze la bursă companiile energetice, să dea drumul la reactoarele 3 şi 4, să înceapă şi Tarniţa. Am senzaţia uneori că asist la un concurs de Miss Univers când aud lista de dorinţe a oamenilor politici. Între timp guvernul din care făcea parte a picat, aşa că nu a mai apucat să facă mare lucru.

După Lucian Bode a urmat Daniel Chiţoiu. Nu avea să stea mult nici el, dar totuşi a reuşit să facă istorie prin faptul că în mandatul său Hidroelectrica, cel mai de preţ activ al sistemului energetic local, a intrat în insolvenţă. Nu a fost vina lui, el doar a cules „laurii“ unei acţiuni concertate a tuturor guvernelor de a delapida cel mai de preţ bun din producţia de energie din România. În decembrie 2012, în prag de sărbători, a venit Constantin Niţă. Şi-a început mandatul energic. „Să facem lucrurile rapid, altfel nu-mi sunteţi prieteni“, le spunea oamenilor din minister. Redevenţele trebuia să crească. Producătorii de energie verde începuseră să tremure pentru că noul ministru era mai debragă prieten al industriei decât al vântului. Şi Niţă venea cu un plan de acţiune ambiţios. Industria de rafinare trebuia pusă pe picioare, Hidroelectrica trebuia spartă şi transformată în „apă vie“ pentru cei doi campioni energetici naţionali intraţi în moarte clinică. Niţă a mai făcut ceva. În mandatul său s-a creat Ministerul Energiei şi tot în mandatul său au fost listate Romgaz şi Nuclearelectrica.

În primăvara anului 2014 la conducerea Ministerului Energiei vine Răzvan Nicolescu. Mandatul său durează zece luni de zile, timp în care Electrica este listată pe bursa de la Londra şi Bucureşti şi este semnat un acord între Transgaz pe de o parte şi Petrom şi ExxonMobil pe de altă parte pentru aducerea gazului din Marea Neagră pe ţărmul românesc. Nicolescu ridică problema refacerii lanţului uraniului în România, dar aceasta rămâne o temă nefinalizată a mandatului său. Nicolescu mai reuşeşte ceva, şi anume, să-i ţină pe italienii de la Enel în România.

În decembruie 2014, la Ministerul Energiei vine Andrei Gerea, care mai făcuse parte din guvern în calitate de ministru al economiei. Un singur lucru reuşeşte Gerea, să blocheze Electrica din a face orice investiţie prin scandalurile privind administrarea companiei.

Sfârşitul anului trecut a adus un nou ministru al energiei în persoana lui Victor Grigorescu.

Astfel, energia a avut în ultimii cinci ani de zile 7 miniştri. Ce se remarcă? Din păcate un singur lucru. Statul român continuă să perfecţioneze o singură activitate. Să vândă. Să rupă bucăţi şi să le dea la alţii. Listarea la bursă tot o vânzare este. În cinci ani de zile nu a fost pus pe masă niciun plan real de construcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO