Opinii

Cine mai munceşte în România?

Cine mai munceşte în România?

Autor: Dragos Damian

29.05.2018, 10:34 605

Opinia scrisa azi de Sorin Paslaru este trista si adevarata si ingrijoratoare.

Compania Mercer da o rata a plecarilor voluntare (attrition rate) pe economia romaneasca in ansamblu ei de 27%!!!!!!! Daca la cei aproape 1000 angajati ai mei rata este de 10%, spun bogdaproste.

Dar ce spune Mercer confirma pe langa ce ce s-a subliniat in comentariul de azi ca in tara miscarile de personal sunt colosale. Sigur, parte din cei 27% sunt plecari temporare in strainatate, insa proportia covarsitoare este data de miscarile intre angajatori, care in lipsa de alte solutii isi fura fara rusine oamenii intre ei, rasufland usurati cand au ocupat o pozitie vacanta si inervandu-se cand li se fura lucratori care lasa alte doua neocupate.

Faceti doua cercetari empirice, total diferite intre ele, dar care va vor convinge de situatia distopica din piata muncii. Mergeti prin cateva sate din vecinatatea unui mare oras, dimineata pe la 10-11. Veti constata ca terasele crasmelor sunt pline de 5-10-15 oameni in putere care stau la mese si beau bere – dar toti angajatorii se plang ca nu gasesc muncitori. Sau, mergeti la aceeasi ora in ambulatorul unui spital, fie el mare sau mic. Veti gasi zeci de oameni stand la cozi la 2-3 medici coplesiti pur si simplu de abundenta de pacienti – nu mai exista medici de specialitate in tara, au plecat cam toti, iar fiecare scandal supramediatizat mai convinge 10 sa plece.

Dar nu plecati din oras, pentru ca problema fortei de munca este vizibila cu ochiul liber. Oriunde te duci vei vedea anunturi in toate vitrinele magazinelor, angajam, angajam, angajam…. Sunt cautati lucratorii comerciali, munca usoara, program lejer, aproape de casa, primesti 500 de lei daca recomanzi unul...

Si, sa lasam demagogia ieftina a consultantilor si analistilor rupti de realitate: “platiti angajatii ca in vest si ei nu vor mai pleca”. Chiar da ti-ai dori asta si chiar daca autoritatile te forteaza sâo faci nu poti plati ca in vest la productivitatea redusa si plusvaloarea inexistenta a muncii industriale de lohn (atata cata a mai ramas) din Romania. Si chiar si asa, putinii care duc batalii epice sa mentina fabrici de mii de angajati deschise pierd vremea cu controale de la fisc, munca, pompieri, sanepid, etc., care toti au norma de amenzi, pentru ca banii pentru infrastructura, educatie si sanatate nu se fac din cresterea economica ci din veniturile la buget, care nu prea au de unde sa vina intr-o economie bazata pe consum din import.

Dar, nu-i panica man – cum zice reclama unei firme care are si ea anunturi de angajare cam peste tot. Vine vara, mergem in concedii si revigoram turismul, mai facem cateva festivaluri de muzica, bere de import si mancare din Europa, mai aducem cateva mere poloneze si scobitori turcesti si iar avem crestere economica record in Romania. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO