Opinii

Cine trebuie sa-si cumpere casa sa nu mai astepte

22.01.2009, 18:52 39

Inghetarea creditarii de catre banci se datoreaza nu numai cresterii dobanzilor si restrictiilor impuse de Banca Nationala toamna trecuta, ci in primul rand temerilor clientilor.

Astfel, decembrie a fost pentru cea mai mare banca din Romania, BCR, si probabil pentru tot sistemul bancar cea mai proasta luna din ultimii 5 ani.
Creditele acordate populatiei au tins catre zero in intreaga retea a BCR, de peste 700 de sucursale. Banca a dat in ultima luna din anul trecut in total credite de casa si de consum de 30 de milioane de euro, de sapte ori mai putin decat in august 2008.
In afara cresterii dobanzilor si a restrictiilor, pe piata imobiliara sunt tot mai putine tranzactii, pentru ca oamenii se tem ca pot da prea multi bani pe o locuinta, preferand sa astepte un pret mai bun.
Dar cei care au nevoie cu adevarat de un credit pentru o casa sau pentru o masina - tinerii casatoriti, familiile care au nevoie un spatiu mai mare, de mobilitate - vor merge inainte.
Ca va scadea, ca isi va reveni piata imobiliara sau nu, are mai putina importanta pentru cei care, in functie de drumul lor in viata, au acum nevoie de o casa. Nu putem sa nu mai mancam astazi paine pentru ca pretul graului a crescut ieri cu 50%.
Cum necum, oamenii se vor misca, vor vinde si vor cumpara pentru ca au nevoie.
Cum necum pietele se vor dezmorti. Energia electrica, painea, laptele sunt pietele care nu se pot prabusi.
In cautarea castigurilor certe si inalte, economia a suferit schimbari fundamentale in ultimii ani. Miliarde de euro au cautat plasamente de doua cifre an dupa an, au fost dezmembrate banci sau companii pentru ca nu ofereau castiguri suficiente pe actiune.
Probabil insa ca multi se vor intoarce la ideea ca cea mai buna strategie este, in pofida contextului, sa continui sa faci ceea ce stii mai bine, chiar daca azi sau maine apar oportunitati de speculatie. Pentru ca acestea se pot intoarce impotriva.
De exemplu, pentru un mic cultivator de legume, cum sunt atatia inca in Romania, cel mai mare regret este cand intr-un anumit an nu a semanat leguma care a avut cel mai bun pret.
Adica in loc sa fi semanat varza a pus rosii, dar varza a mers mult mai bine, iar in anul urmator, cand s-a apucat sa semene varza, toata lumea a semanat, iar preturile au scazut si iarasi n-a fost bine.
Solutia? Cei experimentati seamana numai varza sau numai rosii in fiecare an. Poate un an este mai prost, dar urmatorul an castigul poate fi dublu. Aceasta poate fi o strategie castigatoare. Trebuie sa joci cartea la fiecare joc ca sa fii acolo cand vine si careul de asi.  
Economia romaneasca a furnizat in ultimii cinci-sase ani profituri substantiale companiilor. Orange sau Vodafone in telefonie mobila, Lafarge sau Holcim in ciment, Petrom sau Lukoil in energie au facut zeci si sute de milioane de euro profit. 
Investitiile straine au majorat productivitatea, au impulsionat afacerile romanesti, creditarea a dat avant businessului. Zeci de mii de romani au sute de mii de euro in conturi din tranzactii imobiliare sau alte afaceri. Pe medie, chiar si cu o stagnare anul acesta sau o scadere, ritmul de crestere al afacerilor si profiturilor pe ultimii cinci ani ramane ridicat.  
Presiunea pe vanzari de acum nu face decat sa cearna din piata pe cei care au ajuns intr-o pozitie sau alta purtati de val.
Tendinta fundamentala a economiei de crestere a productivitatii si de apropierea de veniturile dar si de ritmul de lucru din Europa de Vest nu poate fi oprita. In 2008, spre exemplu, Romania a ajuns in primii zece producatori europeni de ciment, cu un consum per capita peste cel mediu din Uniunea Europeana.
"Ca vom scadea anul acesta cu 10% sau ca vom stagna, deocamdata oricum ajunsesem la capacitatea maxima", a spus ieri Phillippe Platon, CFO-ul Lafarge Romania, prezent la sedinta speciala de redactie a ZF realizata cu cinci cititori, fiecare expert in domeniul sau de activitate.
Ciment, masini, detergenti sau mobila, anul acesta sau in 2010, consumul va reveni pe crestere. Nu exista alta sansa.
 
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO