Opinii

Cine va castiga alegerile

01.12.2009, 00:00 120

Am vorbit, saptamanile trecute, despre reactia candidatilor lapresedintie in fata infrangerii. Deja, una dintre ipoteze s-aconfirmat: Crin Antonescu este un castig pentru politicaromaneasca, iar reactia sa principiala si morala (nu negociazanimic pentru el insusi si ramane consecvent cu propriul discurs)este notorie. Despre cum va reactiona Basescu sau Geoana dupaeventuala infrangere vom vedea peste cateva zile.

Cum vor reactiona, insa, cei doi dupa victorie? Asta este ointrebare la fel de importanta. Se vor tine sau nu de cuvant? Vorfi ceea ce au promis? Se vor schimba fata de cei care sunt inprezent?

Traian Basescu, daca va castiga alegerile, va continua, cel maiprobabil, politica majoritarista din prezent. Cu maximizareacastigului, cu eliminarea adversarilor politici, cu amplificareapropriei puteri si cu dominatie economica a grupurilor din PD-L.Indiferent de costul social, indiferent de costul politic. Nu intruin detaliile discursului lui Traian Basescu despre frica pe careromanii trebuie sa o aiba fata de moguli, dar vreau sa fac osingura precizare: in timpul mandatului lui Basescu acesti moguliau devenit puternici si atat de influenti. Basescu i-a creat, iaracum se lupta cu ei. Si va continua sa se lupte tot mai mult,intarindu-i si mai tare. Iar excesele proprii vor crea excese inreplica, in celelalte tabere, care vor dinamita in scurt timpdemocratia romaneasca.

Mircea Geoana, daca va castiga alegerile, va lucra pentru a-siintari partidul si pentru a se impune in istorie. El stie catrebuie sa fie diferit de Traian Basescu, iar acest lucru continedestul de multe premise pozitive. Nu stiu daca va fi controlat deliderii si mogulii din spatele sau. Cu siguranta, acestia vorincerca. Cu siguranta, grupuri de interese vor dori sa controlezetot mai mult si vor face presiuni in acest sens. Dar, spredeosebire de regimul Basescu, vom avea o diviziune a puterilor. Iarasta poate crea un echilibru. Un "checks and balances" original,dar care s-ar putea sa functioneze. Geoana va domina reprezentareaexterna. Dar va fi greu sa domine si PSD-ul, fiindca acest partidva evita sa traiasca o experienta similara cu cea a PD, care s-asubordonat total presedintelui, iar acum are probleme desupravietuire in caz de infrangere. Instinctul va face multegrupuri din PSD sa fie dornice sa creeze un pol de putere distinctin interiorul partidului, pentru a echilibra puterea presedintelui.Iar, la guvern, acest echilibru va fi dat de persoanaprimului-ministru, Klaus Iohannis, care este din afara PSD. Dacaadaugam la lista si dorinta lui Antonescu de a se impune ca liderde dreapta, deci ca alternativa la liderul stangii, avem in fata oharta de putere foarte impartita. In care vor conta mogulii, vorconta baronii, vor conta grupurile de interese. Dar nu cred ca vorconta decisiv. Altfel spus, romanii vor avea de ales, indirect,intre doua tipuri de raportare la putere. Prima, cea apresedintelui, este cea traditionala, cu care romanii s-au obisnuitin istorie - putere foarte mare pentru lider, control total,dominatie asupra celorlalti, majoritarism, accent pe functiaexecutiva si foarte putin pe parlament. A doua, cea care va apareain mandatul Geoana indiferent de dorinta acestuia, este una maiapropiata de modelul consensualist european, cu grupuri de puterecare se echilibreaza reciproc, cu poli puternici atat la Cotroceni,cat si la Palatul Victoria, cu forte distincte si la PSD, si laPNL.

Dincolo de intrebarea pe care fiecare cetatean in parte si-o vapune ca motivatie a propriului vot, analiza ne obliga sa ne gandimla implicatiile fiecarei variante castigatoare pentru climatulpolitic romanesc. Acest climat este, in prezent, marcat de slabireasocietatii civile, de exacerbarea jurnalismului tabloid, destimularea absenteismului si de tinerea electoratului intr-orelatie de dependenta. Un astfel de climat nu ajuta democratia, cidimpotriva. Duce la descentralizare, care mareste putereabaronilor, duce la control total pe putere si pe banul public decatre actorii politici, in detrimentul societatii civile, duce ladelegitimarea puternica a actului politic, in care populatia nu areincredere. Indiferent cine ajunge presedinte, acest climat trebuiesa se schimbe daca se doreste ramanerea in paradigma democratica.Geoana sau Basescu pot crea premisele acestei schimbari? Raspunsulil avem dupa 6 decembrie.

Dan Sultanescu este analist politic, coordonator alproiectului www.infopolitic.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO