Opinii

Clasa muncitoare merge în Iad

Clasa muncitoare merge în Iad

Autor: Iulian Anghel

15.12.2017, 12:26 7475

Ce ţi-o mai trage peste bot, dragă Marx, burghezia roşie! 

Până şi cei mai vajnici apărători ai tăi, ca Ion Iliescu, stau la căldură acum în vile de protocol, în cartiere selecte, plătite de statul capitalist, cu indemnizaţii de paşă, valeţi, şoferi şi secretari personali.

Să cânte muzica! Clasa muncitoare începe un nou marş spre Iad, pentru a mia oară în istorie!

Doar trei dintre primii zece mari angajatori din România au anunţat până acum – după cum arată o cercetare a ZF - că au de gând să majoreze salariile brute ale angajaţilor după trecerea, de la 1 ianuarie, a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit. Ce vrea să zică asta? Că sute de mii de angajaţi, dacă nu milioane, s-ar putea vedea de la 1 ianuarie cu salariile micşorate cu o cincime în urma acestui incredibil deal - de nimeni asumat - între burghezia roşie care conduce România şi marele capital.

Şi abia ce se împliniseră în septembrie 150 de ani de la apariţia „Das Kapital – critica economiei politice, draga Marx!

Dar hai să ne întoarcem puţin, împreună, în timp. Aşadar, zici tu: angajatul nu are un alt bun decât braţele lui; îşi vinde forţa braţelor capitalistului, acel Omul Negru cu bani; diferenţa dintre valoarea pe care o realizează angajatul şi câştigul lui reprezintă “plusvaloarea”. Omul Negru cu bani încearcă să menţină salariul angajatului la un nivel cât mai mic pentru a creşte plusvaloarea (valoarea adăugată, zicem noi azi) care se investeşte, se reinvesteşte, dar fără câştig pentru cel care o realizează. Cum Capitalismul este un câine dresat în căutarea unui câştig cât mai mare, muncitorul exploatat se va răzvrăti şi va distruge Capitalismul. Şi astfel va începe o lume nouă, cu muncitorul... bla... bla... am trăit asta şi nu mai voiam să-mi aduc aminte de acest coşmar, dar, dacă tot ne-am apucat de confesiuni, mă întreb şi te întreb: nu-i bizar, dragă Marx, ca un partid care apără, zice-se, drepturile angajaţilor să se culce în pat cu duşmanul?

Dacă economistul Lucian Croitoru - un om cu o vasta cultura economică şi cu sensibilităţi subliniat liberale – crede că măsura este bizară (http://luciancroitoru.ro/2017/11/12/chicago-boys-sau-bucharest-boys-sau-de-ce-au-fost-trecute-contributiile-sociale-de-la-angajator-la-angajat/), eu ce să cred dragă Marx?

Pot crede că, de pildă, burghezia roşie a trădat cauza? Sau că se răzbună pe clasa muncitoare – alta decât cea angajată la stat – pentru că nu a votat PSD? Pentru că nu există nicio justificare de bun-simţ, de luni şi luni, pentru această nebunie!

Sunt acum, într-o bună măsură, sigur pentru ce PSD bagă cărbuni să mutileze legile justiţiei astfel ca mafioţii partidului să scape de pedepse: oamenii încă sunt adormiţi acum că, deh, Justiţia, ce înseamnă ea? Dar când vor vedea că lefurile le scad îşi vor aduce aminte de guvernul Boc - şi ştim care i-a fost sfârşitul.

Băsescu/Boc au tăiat salariile la stat, PSD le taie în mediul privat. De la primii măcar am avut o explicaţie, chiar dacă nu convingătoare. De la burghezia roşie, niciuna.

Oricum ai da-o, clasa muncitoare se duce din nou în Iad.

Ai ratat încă o dată, dragă Marx!

Notă: Autorul nu a inventat niciun termen. Termenii neuzuali folosiţi fac parte din literatura „epocii comuniste” de „infierare” a capitalismului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO