Opinii

Contzilla.ro: Amnistie fiscală pentru obligaţiilor rezultate din reîncadrarea tichetelor cadou acordate altor persoane decât salariaţilor pentru perioade fiscale de până la 31 decembrie 2020

Contzilla.ro: Amnistie fiscală pentru obligaţiilor...
22.03.2022, 11:28 140

O nouă propunere legislativă înregistrată la Senat în 18 martie 2022 vizează anularea obligaţiilor stabilite de Fisc ca urmare a reîncadrării veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora, din categoria veniturilor din alte surse, în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor.

În practică, până la clarificarea adusă de OUG 130 din 18 decembrie 2021 , au existat interpretări diferite ale legislatiei fiscale şi chiar opinii contradictorii ale Fiscului referitoare la impozitarea veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora, opinii care au dus la impozitarea diferită a aceluiaşi tip de venit obţinut de aceeaşi categorie de contribuabili în condiţii similare.

Începând cu anul 2019 au fost demarate numeroase controale ale ANAF privind acest aspect iar în prezent, multe companii supuse unor astfel de controale sunt în faza de contestare administrativă sau de atacare în instantă a acestor acte de control.

Concret, proiectul propune anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, şi neachitate până la data intrarii în vigoare a legii. Anularea se aplică inclusiv în situaţia în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaţilor acestora în numele plătitorului de venit.

În plus, diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrărilor menţionate anterior, aferente perioadelor fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, stinse prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală se restituie contribuabililor. Restituirea urmează a se face la cererea contribuabililor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO