Opinii

Contzilla.ro: Noutati in procedura de comunicare intre ANAF si banci a infiintarii si ridicarii popririlor

Contzilla.ro: Noutati in procedura de comunicare intre...
13.03.2020, 08:30 83

O nouă procedură de comunicare a infiinƫării şi ridicării popririlor asupra conturilor bancare a fost publicată în Monitorul Oficial în 12.03.2020, procedură care urmăreşte reducerea timpului de ridicare a popririlor şi eliminarea situaƫiilor în care sumele imobilizate depăşesc valoarea sumelor pentru care s-a dispus poprirea.

Incepând cu luna iunie a anului 2017, actele de executare silită privind înfiinƫarea şi ridicarea popririlor pe conturile bancare se comunică de către ANAF către instituƫiile de credit prin intermediul unui sistem de procesare masivă a acestora, utilizându-se o platformă de pe care se descarcă de către bănci fişierele aferente. Cu toate că acest sistem a constituit o facilitate în comunicare la momentul respectiv, a avut şi câteva neajunsuri fiindcă disponibilităƫile băneşti ale debitorilor erau afectate,  fiecare instituƫie de credit virând sumele pentru care au fost infiinƫate popriri bancare, fără a avea cunoştiinƫă de cele deja virate de către celelalte instituƫii de credit. Acest fapt a condus în nenumărate situaƫii la blocarea şi virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de infiinƫare a popririi.

In procedura aplicabilă din 2017, restituirea sumelor încasate în plus, cât şi procedura privind ridicarea popririlor, se realizează într-o perioadă mai lungă de timp, ceea ce afectează activitatea economică a firmelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO