Vâltoarea evenimentelor din ultimele zile ne-a reamintit cât de volatilă şi fragilă poate fi piaţa bursieră locală, confruntată cu primele semne de adversitate. Un adevărat carusel emoţional pentru cei aflaţi la început de drum, dar totodată o oportunitate excelentă de acumulare pentru investitorii care şi-au păstrat calmul şi şi-au urmat cu stricteţe principiile şi strategiile de investiţii iniţiale.
Reacţia puternică a pieţei, poate mai mare decât ar fi fost cazul, este şi o dovadă a imaturităţii capitalului autohton, aflat încă în stadiu incipient, care pare mai atent la cotaţiile şi titlurile zilnice decât la performanţele financiare şi operaţionale ale companiilor listate.
“Meciurile sunt câştigate de jucătorii care se concentrează pe terenul de joc, nu de cei care ţin ochii aţintiţi asupra tabelului de scor”, ne reaminteşte Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori ai timpurilor noastre şi un izvor nesecat de înţelepciune financiară.
Într-adevăr, cu tot acest zgomot de fundal, riscăm să pierdem din vedere esenţialul, şi anume: investiţia pe care o facem nu este “pe bursă”, cum ne este des prezentată, ci în companii, care rămân cele mai prolifice şi eficiente medii de multiplicare a capitalului inventate vreodată de om.
Tranzacţia recentă între două fonduri de private equity, anunţată de Ziarul Financiar, şi care a implicat producătorul local de hârtie Pehart Grup, este relevantă în acest sens. O creştere de 14 ori a cifrei de afaceri, de la 60 de milioane de lei la peste 800 de milioane, în doar zece ani, demonstrează puterea capitalului reinvestit şi efectul de compunere pe termen lung.
Dar cum ajung companiile, cu excepţii desigur, să-şi crească valoarea în timp, inclusiv bursieră? Care sunt mecanismele care fac acest lucru nu doar posibil, ci aproape inevitabil?
Companiile obţin venituri prin vânzarea de bunuri sau servicii. După acoperirea tuturor costurilor operaţionale, a taxelor şi a altor cheltuieli, ceea ce rămâne este profitul. În loc să distribuie toate profiturile acţionarilor sub formă de dividende, o parte însemnată din acestea sunt reinvestite an de an pentru realizarea planurilor de investiţii, în noi unităţi de producţie, în eficientizare, în lansarea de noi linii de business sau pentru accesarea de noi pieţe, ceea ce se traduce în timp în cifre de afaceri mai mari, marje îmbunătăţite şi profituri în creştere.
Prin mecanismul descris mai sus, aproape neschimbat de când există capitalism, se creează un efect de multiplicare, în care creşterea anuală se bazează pe cea anterioară, conducând la o creştere exponenţială a valorii companiei, ce se va reflecta mai degrabă sau mai târziu şi în capitalizarea sa bursieră.
Acest aspect, mai degrabă decât ştirile sau evoluţiile de moment, ar trebui să ghideze investitorii în vremuri tulburi, reamintindu-le că, istoric vorbind, capitalul plasat în companii generează cele mai mari randamente pe termen lung.
Corneliu Manole, 44 de ani, este un investitor individual, cu o experienţă de peste 12 ani pe piaţa de capital locală. Acesta deţine un portofoliu diversificat, exclusiv pe BVB, urmărind o strategie de tip buy-and-hold, care presupune acumulări regulate şi reinvestirea dividendelor în portofoliu.