• Leu / EUR4.9454
 • Leu / GBP5.7525
 • Leu / USD4.7424
Opinii

Cristina Săulescu, Partener Cabot Transfer Pricing: 2022 aduce noi facilităţi fiscale

Cristina Săulescu, Partener Cabot Transfer Pricing: 2022 aduce noi facilităţi fiscale

Ordonanţa de Urgenţănr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost prelungită până la data de 30 iunie 2022, anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 202

 • Ordonanţa de urgenţă 20/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară, cu aplicabilitate din 8 martie 2022, prevede facilităţi fiscale pentru persoanele fizice şi juridice care acordă sprijin persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. Pe scurt:
  • cheltuielile cu bunurile acordate şi serviciile prestate, destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina se asimileaza cheltuielilor efectuate cu acţiunile de donaţie sau mecenat, conform limitelor stabilite în Codul fiscal. Măsura se aplică deopotrivă plătitorilor de impozit pe profit cât şi microîntreprinderilor şi persoanelor fizice care determină venitul net anual în sistem real;
  • acelaşi tratament fiscal îl au şi cheltuielile privind bunuri, mijloace financiare şi servicii acordate Fondului Naţiunilor Unite Pentru Copii - UNIC EF, precum şi altor organizaţii internaţionale care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte;
  • Persoanele fizice şi persoanele juridice pot dona sume de bani care se colectează de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă într-un cont distinct de disponibil în lei pentru acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, sume integral deductibile din baza de impozitare.
 • Mult aşteptata amnistie a diurnelor a fost legiferată. Astfel, prin Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii pe teritoriul altei ţări, de către angajaţi ai angajatorilor români care şi-au desfăşurat activitate pe teritoriul altei ţări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a acestei legi, şi neachitate. Cele care au fost deja achitate, vor fi restituite, la cererea contribuabilului. Totodată, se stabileşte o limită a neimpozitării in valoare de 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
 

O altă amnistie, cea a tichetelor cadou, se aşteaptă să fie legiferată în cel mai scurt timp. Proiectul de lege a fost aprobat în Senat încă din data de 11 aprilie, dar votul decisiv îi aparţine Camerei Deputaţilor, Legea urmând apoi să fie promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. Proiectul de lege, aşa cum a fost aprobat în Senat, prevede anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv.

Amnistia se va aplica din oficiu, dar restituirea sumelor deja achitate de către contribuabili se va realiza la cererea acestora. Este de menţionat faptul că inspectorii ANAF nu vor mai avea voie să emită noi decizii de impunere pentru situaţii asemănătoare depistate în legătură cu perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020.

Totodată, continuă să fie aplicabile şi următoarele facilităţi:

Scutire de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala, în domeniul IT (baza legală este reprezentată de Ordinul nr. 1168/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator);

Scutirea de impozitul pe venitul din salarii, scutirea de CASS la nivelul angajatului siCAS redus la 21.25%, în construcţii precum şi obligaţia încadrării angajaţilor cu salariul minim de 3.000 lei pentru norma întreagă (baza legală: OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările ulterioare)

 • Facilităţile in sectorul HORECA:
  • cote reduse de TVA la vanzare de 5% si respectiv 9%;
  • scutirea de impozit pe venit pentru angajatii sezonieri persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor , ca urmare a desfăşurării activităţii pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an.
 • Scutirea de impozit a profitului reinvestit;
 • Procedura permanentă, de eşalonare la plată, în formă simplificată, pentru obligaţiile fiscale administrate de organul fiscal central (OUG 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale);
 • Reduceri pentru impozitul micro, profit si specific – aferente anului 2021 si reflectate in declaratiile din trimestrul 4 2021 (OUG 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative);
 • Scutirea de contribuţii sociale a tichetelor de masă.
 

În plus, beneficiile grupului fiscal unic de TVA, dar şi de consolidarea fiscală din punct de vedere al impozitului pe profit.

Cristina Săulescu s-a alăturat recent echipei Cabot, iar anterior a lucrat în profesia de consultant fiscal atât în sectorul privat cât şi în cel public din România, unde a ocupat funcţii de conducere.

Are o expertiză semnificativă în domeniul preţurilor de transfer, tranzacţiilor transfrontaliere, reorganizărilor, precum şi implicaţiile fiscalităţii în raport cu dreptul român şi internaţional, oferind servicii profesionale de calitate diverselor corporaţii multinaţionale, bănci şi companii locale.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319