Opinii

Criza coronavirusului îi va lovi cel mai mult şi cel mai dur pe cei cu venituri mari şi medii. Salariile se vor reduce, bonusurile vor dispărea, ratele la bancă vor atârna foarte greu, nu vor mai cumpăra maşini de lux, adio city break-uri şi vacanţe în Mauritius, la revedere ultimul iPhone, iar hainele noi de firmă vor fi înlocuite cu outleturi

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Criza coronavirusului îi va lovi cel mai mult şi cel...

Autor: Cristian Hostiuc

10.04.2020, 19:30 16318

Criza coronavirusului care a venit peste noapte, închizând pur şi simplu economii întregi,  va fi mult mai dură decât criza de acum un deceniu şi va aduce aminte de criza din 1929, când, cu un an înainte, şomajul era de 4% în America, iar după numai un an, a ajuns la 30%.

Primele estimări indică faptul că cifra de afaceri a companiilor va scădea cu 40% pe medie, asta însemnând că se poate reduce la zero în cazul HoReCa, al transportatorilor sau poate să scadă cu 10-20% în alte domenii.

Va exista o revenire în T3 şi T4, comparativ cu T2, dar nici nu se pune problema să se reatingă nivelul din T1.

După ce situaţia de urgenţă se va ridica, în cea mai bună variantă la începutul lunii mai, companiile vor realiza puţin mai bine care este situaţia din teren, cu ce activitate economică ar putea să rămână, cum vor sta încasările şi cash-flow-ul şi vor trece la măsuri de restructurare, pentru a încerca să echilibreze puţin situaţia.

Nu toată lumea va putea să-şi ţină angajaţii şi nu toată lumea va putea să menţină acelaşi nivel salarial ca înainte de începutul crizei.

Cei mai afectaţi vor fi cei cu salariile şi veniturile mari şi cei din middle management.

Bineînţeles că vor fi tăieri şi la nivelul de jos, dar de acolo nu se pot obţine mari economii.

Salariul mediu în România este de 3.500 de lei, iar salariul minim este de 1.300 de lei.

Probabil că peste 40.000-45.000 de angajaţi câştigă peste 10.000 de lei net pe lună (2.500 de euro), între 400.000 şi 450.000 câştigă între 3.000 şi 10.000 net pe lună, iar restul de 4,5 milioane de angajaţi au sub 3.000 de lei pe lună.

Doi din trei angajaţi în România câştigă mai puţin de 1.700-1.800 de lei pe lună.

Sorina Faier, de la Elite Searchers, o firmă de recrutare de top şi middle management, estimează că un CEO care negocia înainte un pachet de 10.000 de euro pe lună, va ajunge să negocieze pentru 5.000-6.000 de euro pe lună. Adică salariile de top management se vor reduce chiar şi la jumătate, mai ales pentru noile poziţii.

Foarte multe bonusuri vor dispărea, mai ales că nu vor fi rezultate.

Problema este că cei care aveau salarii mari aveau şi un nivel de trai ridicat, la care se adăugau şi credite bancare pentru diferite investiţii şi pentru a susţine un anumit nivel de trai.

Toate aceste lucruri vor dispărea în primă fază, până când managerii vor realiza mai bine pe ce venituri se pot baza.

Vacanţele de 5.000-10.000 de euro vor fi o amintire, city-break-urile în fiecare săptămână vor dispărea peste noapte, iar maşinile, dacă nu sunt ale firmei, vor trece de la un nivel de top la un nivel mai mult spre Logan.

Va fi extrem de greu pentru multe familii care aveau joburi de top să se replieze, pentru că aşteptările sunt foarte mari.

De asemenea, poziţiile de top disponibile în piaţă se vor reduce, iar pachetele salariale vor fi mult diminuate.

Sorina Faier, cu o experienţă de 14 ani în recrutare de top management, crede că pentru două poziţii de vârf - CEO, CFO - se vor bate „2.000 de CV-uri”.

Înainte de 16 martie, când s-a declanşat starea de urgenţă, managerii de top aveau de unde alege, ce poziţii şi ce companie să accepte.

Din aprilie, lucrurile se schimbă radical şi nu cred că cineva îşi poate permite să refuze un job, dacă i se oferă.

Sorina Faier spune că şi poziţiile externe încep să se închidă, deci opţiunile pentru a-ţi găsi un job mai bun, pe un salariu mai mare, se reduc. Ţările Europei sunt în aceeaşi situaţie, cu economiile închise, iar revenirea va fi extrem de grea la nivelul din T1.

Va fi o depresie generală pentru cei care erau obişnuiţi cu pachete salariale mari şi cu o posibilitate de mişcare destul de largă, în sensul că îşi permiteau să pună condiţii.

Acum nu va mai fi aşa.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24