Opinii

Cu 5% toata lumea-i multumita

24.09.2009, 00:00 23

In traditionalul stil romanesc, senatorii comisiei de buget sifinante au ales solutia de mijloc in problema pragului la SIF-uri,respectiv majorarea acestuia de la 1% la 5%, care impaca pentrumoment si capra si varza si mai detensioneaza conflictul dintrepresedintii SIF-urilor si actionari.

Investitorii au primit cu destul entuziasm amendamentul propusde comisiile Senatului privind majorarea pragului de la 1% la 5%,desi propunerea initiala era de eliminare, dovada fiind crestereade 7% a actiunilor SIF din ultimele doua zile.

De cealalta parte, sefii SIF-urilor si-au mai temperat discursulimpotriva acestei noi interventii a statului in bucatariacompaniilor pe care le conduc de peste zece ani.

Ca orice solutie de compromis, majorarea limitei de detinere nurezolva esenta conflictului, statutul SIF-urilor ramanand incontinuare neclar. Fara stabilirea unor reguli de aplicare apragului clare si transparente si fara o protectie reala adrepturilor actionarilor, problemele de la SIF-uri nu se vorrezolva, iar investitorii vor continua sa sufere. Aceasta ar trebuisa fie principala preocupare a legiuitorilor care si-au asumatraspunderea de a zgudui din nou piata, a doua oara in ultimii treiani, pentru ca peste inca trei ani sa nu se ajunga in aceeasisituatie.

Pragul de detinere de la SIF-uri stabileste in esenta raportulde forte intre investitorii mari si actionarii mici ai celor cincicompanii, poate cele mai importante de pe piata de capital dinRomania.

Mentinerea sau eliminarea acestui prag este probabil cea maidezbatuta problema din istoria Bursei si a adunat sustinatori siargumente puternice in ambele tabere. Pe de o parte, cei care cermentinerea pragului, printre care cei mai vocali sunt chiar sefiiSIF-urilor, sustin ca fara o limita de detinere averea de peste 1,5miliarde de euro a SIF-urilor ar putea ajunge in mainile catorvainvestitori, care vor putea decide dupa bunul plac, chiar impotrivaintereselor a milioane de actionari mici.

De cealalta parte, investitorii mari sustin ca mentinereaactualului prag de 1%, sau a oricarei limite de acest fel, iiimpiedica sa-si exercite drepturile de actionari si favorizeazaconcentrarea puterii de decizie in mainile catorva persoane, sefiiSIF, care dispun de puteri aproape nelimitate de a decide asupraaverii celor care au investit milioane de euro in acestecompanii.

Cum interesele celor doua tabere sunt puternic divergente, iaratingerea unui consens prin mecanismele economice normale (adunarigenerale ale actionarilor) nu a avut succes, interventia statuluiprin schimbarea regulilor poate debloca situatia pentru moment.

Pe de o parte, marii investitori care vor ajunge sa detinapachete de 5% dintr-un SIF isi vor putea stabili strategii comunesi vor putea schimba membri ai Consiliului de Administratie si vorputea adopta politici de investitii mai eficiente prin care savalorifice mai bine activele adormite ale SIF-urilor, carereprezentau la infiintare 6% din economia tarii, ceea ce ar fi siin beneficiul micilor actionari. Cvorumul strans de SIF-uri la AGAin ultimii ani nu a depasit niciodata 50% din actiuni, astfel ca arfi destul de usor pentru un grup de 5 actionari cu cate 5% sa-siimpuna punctele de vedere si sa-i determine pe sefii SIF-urilor sadevina mai flexibili si mai transparenti. Pe de alta parte,existenta unui grup de actionari care detin controlul si nu a unuisingur actionar, cum s-ar putea intampla in cazul eliminariipragului, ar preveni eventualele abuzuri de pozitie majoritara, alecaror exemple au fost tot mai multe in ultimii doi ani.

Pentru ca pragul de detinere sa functioneze eficient estenecesar ca CNVM sa-si ia in serios rolul de arbitru al pietei decapital si sa nu paseze mingea catre o echipa sau cealalta, infunctie de cine striga mai tare.

Andrei Chirileasa - Editor piete de capital alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO