Opinii

Cum ataca inflatia raportul privind justitia al Comisiei Europene

05.08.2008, 20:20 14

"Valul de investitori straini care parasesc Bulgaria este cel mai grav efect secundar al raportului Comisiei Europene".
Declaratia ministrului bulgar al economiei si energiei Peter Dimitrov, citata de cotidianul bulgar Sofia Echo saptamana trecuta, imediat dupa raportul Comisiei Europene privind starea justitiei in Bulgaria si Romania, arata ca interesul investitorilor pentru o economie emergenta nu este garantat, mai ales in actualele conditii tensionate de pe pietele internationale de capital.
In cel mai critic raport la adresa unui stat membru al Uniunii Europene de pana acum, Comisia Europeana a decis sa inghete fonduri de 800 milioane de euro si si-a exprimat rezervele in legatura cu capacitatea Bulgariei de a combate coruptia. Informatiile anterioare, din cursul anului 2008, privind raportul dur al Comisiei si neincrederea oficialilor europeni in guvernul bulgar i-au determinat pe investitorii straini sa stea deoparte de o tara tot mai nesigura. Investitiile straine in Bulgaria au scazut cu 25% pe primele sase luni, adica cu 500 mil. euro, relateaza Sofia Echo.
Romania a primit in schimb nota de trecere in raport, cu toate ca a fost avertizata asupra intarzierilor in constructia unui sistem juridic puternic si independent. Intamplator sau nu, investitiile straine au crescut cu 40% pe primele cinci luni ale anului in Romania, conform Bancii Nationale, pana la 3,9 mld. euro.
Raportul de saptamana trecuta al Comisiei Europene privind starea justitiei si raportul Bancii Nationale de ieri privind tintirea inflatiei au fost cele mai asteptate rapoarte ale verii.
Aparent nu exista nici o legatura intre ele, dar daca luam in calcul ce se intampla in Bulgaria, raportul Comisiei Europene devine mai important pentru inflatie, cel putin pe termen mediu, decat raportul BNR.
Scaderea sustenabila a inflatiei, in ani, nu se poate face fara cresterea ofertei, care la randul sau nu apare fara investitii.
Valul investitorilor care au schimbat economia romaneasca in ultimii sase ani si au coborat inflatia la sub 10%a fost provocat de aderarea la NATO si intrarea in Uniunea Europeana, deci de garantiile acordate investitorilor ca sistemul judecatoresc functioneaza din ce in ce mai corect, ca legislatia este suficient de predictibila, ca riscul asociat investitiilor lor se diminueaza constant.
Exista posibilitatea ca presiunea permanenta a UE pe constructia unui sistem judecatoresc solid sa fie considerata ca redundanta la un moment dat, chiar sa irite, dar iata ca datele arata ca volumul de investitii, deci noile locuri de munca si noile produse pe piata, depind de perceptia generala a companiilor asupra justitiei.
In acelasi sens, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a diminuat chiar ieri riscul asociat economiei romanesti de a intra in recesiune (vezi articolul mai jos) tocmai pe baza intrarilor de capital si a apartenentei la Uniunea Europeana.
Deciziile investitorilor sunt cele care schimba economia, iar bancile centrale nu fac decat sa vina ulterior, sa administreze o stare de fapt intr-o directie sau alta. Nici o banca centrala din lume nu poate micsora inflatia singura, adica prin mijloace monetare - prin majorarea dobanzilor sau restrangerea administrativa a creditarii. Pana nu creste oferta, preturile nu vor scadea, oricat de gatuita ar fi cererea.
Ca urmare, cateodata este mai bine sa citesti evolutia viitoare a inflatiei in altfel de rapoarte decat cele ale BNR.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO