Opinii

Cum constată Băsescu şi Boc că e criză în lume şi că nu trebuie să ia măsuri populiste

Cum constată Băsescu şi Boc că e criză în lume şi că nu trebuie să ia măsuri populiste

Autor: Cristian Hostiuc

07.08.2011, 19:18 4411

"România are nevoie de maximă precauţie şi deevitarea oricăror politici populiste", "Nu ne putem întinde maimult decât ne ţine plapumă", "Investiţiile sunt singurele care aduclocuri de muncă şi creştere economică". Acestea sunt trei dintrefrazele spuse duminică dimineaţă prefecţilor adunaţi învideoconferinţă de premierul Emil Boc. Iar frază culminantă a fost:"Important e să nu luăm vacanţă în absorbţia fonduriloreuropene".

Cu cine vorbea premierul?

Formal, în sală, pe ecrane, erau prefecţii şisecretarele lor. Dar pe fond, cui era adresat discursul?

La fel ca şi preşedintele Băsescu, lideriinoştri politici sunt nişte constatatori: că e criză în lume, căeconomia noastră este fragilă, că trebuie continuate reformele, căîn sănătate nu s-a făcut nimic, că avem un sistem de asistenţăsocială care nu mai poate fi susţinut sau că nu trebuie să fimpopulişti, acum, în aceste vremuri de criză, că altfel avem soartaGreciei !

Dar toate aceste lucruri, situaţii,evenimente, le aparţin lor, celor care conduc, celor care auputerea în mână. Creşterea salariilor sau a asistenţei socialepeste cât ţine plapuma, definite ca măsuri populiste, este dată decei aflaţi la putere, de cei care aprobă şi semnează hotărârile deguvern sau care ratifică la preşedinţie. Contractele cu băieţiidestepţi din energie, construcţii, transporturi, sănătate, IT, nuvin de nicăieri. La fel ca şi datoriile. Nu au apărut din neant.Cineva a semnat şi semnează pentru contracte. Şi cei mai mulţi, lasume mari, au binecuvântarea de sus. La fel ca şi în sănătate, undepreşedintele Băsescu descoperă lunar că sunt noi arierate, de sutede milioane de euro. Păi sistemul care le generează este susţinutan de an de cei de la putere. Iar tocmai ei îl critică şi cerreforma. La fel cum premierul Boc cere să nu se ia vacanţă înabsorbţia fondurilor europene. Adică îşi cere sieşi să nu iavacanţă.

În timpul acesta în afara României se facrugăciuni ca lumea financiară mondială să nu intre în colaps dincauza retrogradării Americii si ca liderii politici, fie că suntcei din Europa , fie că sunt cei din SUA, să se înţeleagă şi săvină cu soluţii viabile care să rezolve problema datoriilor sauproblema asistenţei sociale care nu mai poate fi susţinută petermen lung.

Investitorii penalizează statele şi pepoliticienii pe care le conduc pentru că nu cred că pot veni cusoluţii pe care să le şi aplice. Actualii lideri nu pot veni înfaţă propriilor cetăţeni şi să ceară austeritate şi tăiereacheltuielilor atâta timp cât ei le-au generat.

Iar politicienii au ajuns să fie prizonieriiinvestitorilor, ai bancherilor, ai marilor fonduri de investiţiicare au pe mână trilioanele de dolari. Atâta timp cât politicienii- fie că sunt cei actuali, fie că sunt cei care vor veni la putere- nu au idee cum să îşi aducă ţările la liman şi să convingăpieţele financiare să îi împrumute din nou, criza va dura.Politicienii au salvat pieţele în 2008, dar acum pieţele le întorcspatele.

La noi, cu excepţia câtorva măsuri rapideluate cu spatele la zid, preşedintele Băsescu şi premierul Boc nus-au făcut remarcaţi cu alte măsuri active. Ei primesc aplauze dela FMI şi de la analiştii străini pentru măsuri le de austeritateluate, nu pentru măsurile de creştere economică.

Premierul se laudă că în sistemul bugetar adisponibilizat 165.473 de oameni. Dar s-a schimbat ceva înadministraţie? Merg lucrurile mai bine? Îţi poţi plăti acum toateimpozitele într-un singur loc, fără să treci prin "înbirouri"?

Păi asta e reforma statului despre carevorbeşte preşedintele Băsescu că se face acum?

La fel cum premierul Boc vorbeşte desprefaptul că investiţiile aduc locuri de muncă. WOW, nu ştiam. Tot else laudă că în ultimele trei luni s-au înregistrat vreo 600.000 denoi contracte de muncă. Dar câte i-au aparţinut lui? Unde suntinvestiţiile? Că de la începutul anului s-au făcut economii înacest domeniu.

Urmează 2012, anul electoral de care sesperie toată lumea. Cei de la putere pentru că oamenii nu îi vormai vota şi vor pierde puterea dacă nu le dau salariile înapoi şiinvestitorii pentru că se gândesc că Guvernul nu va ţine lucrurileîn frâu.

Băsescu, un politician care a câştigatalegerile prin carismă şi populism, atrage atenţia Guvernului,adică oamenilor pe care îi susţine, să nu scape din mână economiapentru că este foarte fragilă în contextul crizei globale. Păi eleste pus acolo ca să vegheze la acest lucru, nu să constatepost-factum, aşa cum face acum cu perioada guvernării Tăriceanu.Băsescu era la putere când Tăriceanu împărţea banii în dreapta şistânga şi nu spunea nimic. Pentru că unde se împărţeau banii erauşi votanţii lui.

Acum, atât preşedintele Băsescu,cât şi premierul Boc au ocazia să nu mai constate lucrurile pe carele vedem cu toţii- că e criză, că America are probleme, că Europaeste înglodată în datorii din cauza protecţiei sociale mariacordate, că băieţii lor deştepţi fac în continuare bani- şi sătreacă la măsuri active. Nu cum a zis ministrul Economiei, IonAriton, că nu este momentul să vorbim acum despre criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO