Opinii

Cum i-au învins pensionarii pe Ţiriac, Copos, Şucu, Ostahie, Petrom & Comp.

04.07.2010, 23:48 48

Sâmbătă, 26 iunie 2010, ora 13.00. Guvernul anunţa majorarea TVAde la 19% la 24%. Punct. Fără discuţii. O decizie pe care nimeni nua vrut-o, nici preşedintele, nici premierul, nici ministrulfinanţelor, nici guvernatorul BNR, care au susţinut tăiereapensiilor, măsură respinsă de Curtea Constituţională.

De luni, 28 iunie, s-a trezit şi mediul de afaceri -capitaliştii români, directorii, consiliul investitorilor străini,AmCham, investitorii, expaţii - să protesteze că afacerile vorscădea, că relansarea economică va fi întârziată, că este o măsurăsinucigaşă. Declaraţii, conferinţe, indignare la televizor etc. Dartoate, după ce măsura a fost aprobată de Executiv, după ce nu maiputea fi nimic de făcut.

Discuţia în privinţa TVA, a creşterii taxelor versus tăiereapensiilor şi a salariilor era de aproape două luni. Sau chiar deanul trecut. Şi nimeni cu nume mare nu protesta. Noi nu ne băgăm, etreabă politică.

Ce a făcut mediul de afaceri, ce au făcut cei mai admiraţi şiapreciaţi lideri de business români - Ţiriac, Copos, Şucu, Patriciu(singurul care a protestat cel mai mult pe unde a avut ocazia),Micula, Ostahie, Popoviciu, Mariana Gheorghe (Petrom), LilianaSolomon (Vodafone), Sorin Mândruţescu (Oracle), cei care susţinprin afacerile lor şi ale celor pe care îi conduc 70% din economie,care aduc grosul veniturilor la buget, care angajează 3,1 milioanede români care la rândul lor susţin 1,360 de milioane de bugetarişi 5,7 milioane de pensionari, ca să nu se ajungă la creşterea TVA?Erau în ţară? Făceau turul televiziunilor de dimineaţă până searaca pensionarii în ultima lună? Erau în faţa Palatului Victoria saula Cotroceni protestând public şi arătând că majorarea TVA le vascădea vânzările şi vor fi nevoiţi să taie din salariileangajaţilor şi chiar să-i dea afară? Parcă suntem în două lumiparalele: mediul de afaceri şi autorităţile, se plângea unexecutiv. Dar există lumea mediului de afaceri? George Copos spuneacă decizia majorării TVA a luat-o Guvernul de unul singur. Păi arecu cine să se consulte? Cu 13 patronate? Cu organizaţii patronalece reunesc companii cu afaceri de miliarde de euro anual, dar carenu ţin pasul nici măcar cu pensionarii care şi-au apărat în stradădrepturile când medicii îi căutau pe acasă să le dea raţia zilnicăde medicamente, nu să ţină pasul cu schimbările fiscale legislativepe care ministerele le pregătesc şi îi iau întotdeauna penepregătite?

Astăzi Dan Şucu acuză public, în citat, nu în discuţii private,că băncile omoară creditarea persoanelor fizice, deci omoarăconsumul, afacerile, economia. Dar este printre puţinii patronicare au curajul să acuze public. Ceilalţi unde sunt? Fac turulteleviziunilor, prin rotaţie, să protesteze pentru faptul cădobânzile sunt mari nu la împrumuturile pe care le iau ei, ci lacreditele pentru persoanele fizice, la angajaţii lor şi, princonsecinţă, nu mai vând nimic. Niciun protest. Pensionarii făceaumoarte de om pe baricade pentru că Guvernul le tăia pensiile cu15%, dar nici Ţiriac sau Patriciu, Micula, Copos, Cataramă,Octavian Radu, niciun executiv de top al unei mari companii nu ceresocoteală, explicaţii, nu acuză bancherii că cer o dobândă de 18-24% la creditele de consum pentru persoanele fizice. Nu aţi ieşitîn stradă pentru dobânzi mai mici la populaţie, clienţii cărora levindeţi produsele - case, apartamente, mobilă, maşini, aragazuri,sucuri, servicii turistice -, acum plătiţi că vă scad afacerile, căceea ce aţi construit riscă să dispară în economia asta cruntă,scumpă, dificilă, în criză. Pe care şi voi (antreprenorii) aţicreat-o.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO