Opinii

Cum Salvăm Economia: pur si simplu trebuie sa tiparim bani, cel putin 10 la suta din PIB. SUA si Marea Britanie o fac deja, iar tarile din UE merg pe acelasi drum

Cum Salvăm Economia: pur si simplu trebuie sa tiparim...

Autor: Matei Paun

18.04.2020, 18:00 17844

Guvernul României se mişcă mult prea încet şi timid în ceea ce priveşte protejarea economiei, astfel încât această să-şi revină cât mai curând posibil.
Trebuie să tipărească bani urgent pentru a acoperi găurile financiare provocate de carantină, asigurând astfel o revenire economică rapidă.

Este clar că atât în rândul populaţiei, cât şi a firmelor, veniturile dispar. Sectoare întregi de activitate au fost complet decimate şi închise, fără vină. Multe altele sângerează masiv şi se luptă să supravieţuiască.

Politicienii vorbesc despre măsuri şi politici menite să ”relanseze” economia. Majoritatea acestora se referă la investiţii publice şi stimulente fiscale. Total greşit!
Ar trebui să se concentreze pe păstrarea şi menţinerea capacităţii existente a economiei de a produce şi consumă. Ideea nu este aceea de a lăsă totul să se prăbuşească pentru că ulterior să încercăm să adunăm bucăţelele. Acesta ar fi un proces inutil de lung şi dureros.

Ceea ce trebuie să facă urgent Guvernul este să înlocuiască pur şi simplu veniturile care lipsesc, atât la nivelul firmelor cât şi al populaţiei.
Înlocuirea acestor venituri prin granturi, subvenţii, etc., are rolul de a prezerva cât mai mult din consumul şi potenţialul de producţie al economiei.

Acest lucru ar permite o recuperare care grafic arată cât mai aproape de litera “V”. În mod realist, cel mai bun lucru la care putem speră este o recuperare în formă de litera “U”, dar ceea ce trebuie evitat cu orice preţ este o recuperare nesfârşită şi dureroasă în formă de ”cuvă”.

Există riscul ca Guvernul să ezite şi asta să mişte prea încet lucrurile.
Trebuie intervenit rapid şi curajos.
Altfel, există un risc pronunţat că această criză să se transforme dintr-una a lichidităţilor, într-una de solvabilitate.

Falimentul este foarte dăunător, în special pentru că distruge acel elan antreprenorial pe care se bazează orice economie sănătoasă.
Dincolo de aspectele financiare evidente, falimentul spulberă realizări şi investiţii greu dobândite în ceea ce priveşte construcţia, brandingul şi acumularea de know-how specific, care provin din ani întregi de experienţă.

E evident că minimizarea acestei distrugeri aduce după ea o revenire mult mai puternică. 

Unii vor susţine că soluţia de baza ar trebui să fie accesul la lichidităţi ieftine şi abundente sub formă de credite. În cel mai bun caz acest lucru reprezintă numai o soluţie parţială de început, ce poate fi pusă la dispoziţie, în timp ce alte măsuri mai directe sunt aplicate. În general, îndatorarea trebuie evitată deoarece va submina potenţialul viitor atât al companiilor cât şi al populaţiei.
Mai mult decât atât, mulţi vor prefera să închidă activitatea decât să se supraîndatoreze într-un mod care i-ar schilodi în viitorul apropiat.
Şi nu în ultimul rând, numai un Guvern nesăbuit ar apela la credite în condiţii comerciale obişnuite, în mijlocul unei asemenea crize.

Întrucât îndatorarea trebuie evitată, Guvernul ar trebui pur şi simplu să tipărească sumele necesare. Estimez dimensiunea unor astfel de transferuri la nivelul a 10-20% din PIB, presupunând că această carantină nu durează mai mult de circa două luni. Tot ceea ce Guvernul trebuie să facă este să pună la punct o metodologie şi criterii pentru a accesa aceste fonduri.

Acest lucru se poate cel mai simplu realiza utilizând performanţele istorice sau chiar nişte medii sectoriale. Acest lucru ar permite firmelor să îşi păstreze angajaţii, iar populaţiei să îşi menţină puterea de cumpărare, mărind substanţial probabilitatea unei reveniri rapide la nivelul activităţii economice anterioare COVID-19.
La acestea se adaugă şi beneficiul de a nu supra-încărca bugetul de Stat cu cheltuielile de şomaj şi altele asemenea.

Competitivitatea este un alt motiv important pentru care trebuie tipăriţi bani.
Menţinerea structurii economice anterioare pe cât de mult posibil va evita colapsul a numeroşi actori economici mici şi medii, dar esenţiali.
O recuperare lungă şi dureroasă ar fi numai în beneficiul marilor jucători economici care ar profită de situaţie pentru a impune treptat oligopol oriunde va fi posibil. Riscăm că firmele mici şi medii să fie înlocuite de firme mari, acest lucru dăunând grav competitivităţii economiei.

Cei cu o înţelegere mai limitată a economiei moderne se vor teme de terifianta inflaţie. Dar neintroducând cash în exces faţă de ceea ce s-ar genera în mod normal, acest lucru nu ar trebui să ducă la presiuni inflaţioniste.  Ne propunem doar să înlocuim masă monetară care s-ar fi aflat în mod normal în circulaţie. În plus, când te confrunţi cu o prăbuşire a cererii, inflaţia este ultima ta problemă. Şi dacă această chiar şi-ar face văzute efectele nedorite, ar fi un indiciu puternic că are loc o recuperare economică rapidă. Pentru mai multă precauţie, compensarea ar trebui probabil fixată la un nivel puţin sub 100%.

De asemenea, austeritatea trebuie evitată cu orice preţ. Acum mai mult că oricând nu este momentul să se aplice tăieri de costuri sau măsuri de reformă în sectorul public. Guvernul trebuie să reziste impulsurilor politice de a tăia costuri şi de a reforma. Poate face acest lucru, dar numai după ce ne revenim.

Nu voi insistă asupra mecanismelor prin care pot fi făcute aceste transferuri financiare. Douăzeci şi cinci de ani de experienţă în domeniul financiar m-au învăţat că "where there’s a will, there’s a way.”

Cei care invocă impedimente de ordin juridic nu au înţeles nimic. Nu există nimic care să împiedice un guvern să implementeze astfel de măsuri, cu excepţia incompetenţei. Incompetenţa şi trauma nevindecată a celor 50 de ani de comunism. Traumă care rezultă în frică, viziune îngustă şi conservatorism intelectual. Exact acestea au tras înapoi ţara asta prea mult timp.

Deja SUA şi UK se mişcă în această direcţie. Într-o anumită măsură şi UE. Lecţiile crizei din 2008 ne arată că pre-condiţia pentru a ne mişcă înainte este să nu ne mai mişcăm înapoi. La acel moment, în Occident, o recesiune mai profundă a fost evitată la propriu prin tipărire de bani. Nimic altceva nu este necesar acum. Să sperăm că România nu va repetă greşelile pe care le-a făcut în ultima criză.
 
Matei Păun este Partener la Black Sea Fund, un fond de investiţii dedicat IMM-urilor, şi la BAC Investment Banking, o societate de consultanţă financiară axată pe fuziuni, achiziţii şi finanţări. Are peste 25 de ani de experienţă internaţională în domeniul financiar, cu accent pe pieţele emergente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO