• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Opinii

Cum trebuia să scrie în discursul preşedintelui Iohannis după incendiul de la spitalul din Constanţa: ”Astăzi, din păcate, eu am eşuat în misiunea mea fundamentală de a vă proteja”

Opinie Adelina Mihai, editor Ziarul Financiar

Cum trebuia să scrie în discursul preşedintelui Iohannis după incendiul de la spitalul din Constanţa: ”Astăzi, din păcate, eu am eşuat în misiunea mea fundamentală de a vă proteja”

Autor: Adelina Mihai

01.10.2021, 16:50 1216

Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii” – Klaus Iohannis, preşedintele României, 1 octombrie 2021.

”Sunt preşedinte de 7 ani şi am urmărit cu îngrijoare cele 14 incendii din spitale din ultimul an. Astăzi, din păcate, eu am eşuat în misiunea mea fundamentală de a vă proteja”. Poate că acesta era mesajul mai potrivit pe care ar fi trebuit să îl ofere astăzi preşedintele Klaus Iohannis, după ce un nou incendiu, într-un spital din Constanţa de această dată, a condus la decesul a şapte persoane.

Limba de lemn a preşedintelui şi-a atins potenţialul maxim într-un plin val patru al pandemiei, când decizia ministrului Educaţiei de a trimite copiii la şcoală fără să ţină cont de incidenţa mare a noilor infectări cu Covid a împărţit ţara în două, iar în fiecare zi sunt anunţate recorduri de infectări. ”Sunt îngrozit”, ”o nouă dramă teribilă”, ” prioritatea zero este să fie identificate rapid soluţii”, ” modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă” sunt câteva dintre sintagmele folosite în discursul unui preşedinte care are rolul de spectator poate de prea mult timp.

Să vii, după şapte ani de când conduci ţara, cu soluţia unor fonduri europene viitoare, care nici n-ar fi existat dacă nu era pandemia, ca să promiţi o infrastructură de sănătate mai bună ar putea fi cinic, dacă n-ar fi trist. România a alocat Sănătăţii un buget de 5% din PIB în 2014, anul în care Klaus Iohannis s-a instalat la Palatul Cotroceni. În 2021, bugetul Sănătăţii, aprobat de preşedinte, nu a ajuns nici măcar la 6% din PIB. În Germania şi în Franţa bugetele Sănătăţii au peste 10-11% din PIB şi chiar şi în Bulgaria este de peste 7% din PIB.

Astăzi, din păcate, nu statul român a eşuat în misiunea de a-şi proteja cetăţenii, ci dumneavoastră, domnule preşedinte Klaus Iohannis!

 

Redăm mai jos discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

 

Declaraţie de presă a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, în urma incendiului produs la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa

 

01 octombrie 2021

 

Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat şi pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere să poată face faţă acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoşire grabnică tuturor pacienţilor şi personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferinţă au trecut toţi aceşti oameni veniţi la spital cu speranţa că se vor vindeca.

Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru naţiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduşi înapoi şi vor lăsa un gol imens în urma lor.

Am cerut premierului şi ministrului Sănătăţii să ia toate măsurile necesare şi să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din ţară. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluţii pentru a-i putea transfera şi trata pe toţi pacienţii evacuaţi din spitalul de la Constanţa. Totodată, este imperativ ca, în toate secţiile cu pacienţi COVID-19 şi mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenţie sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiţii de supraîncărcare.

În acelaşi timp, pe termen mediu şi lung, trebuie găsite urgent spaţii noi pentru a crea secţii de terapie intensivă care să ofere condiţii optime de siguranţă cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă şi tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aceste importante fonduri europene pe care am reuşit să le obţinem pentru România constituie una dintre soluţiile cele mai importante pentru a asigura condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi.

 

Sursa: Presidency.ro

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466