Opinii

Cursa cu obstacole a guvernului Nastase

11.08.2003, 00:00 18



Cu cat ne apropiem mai mult de alegerile din 2004, cu atat mai bine intelegem motivatia premierului Nastase atunci cand pleda pentru alegeri anticipate in 2003. Intr-adevar, guvernarea PSD este confruntata in aceasta toamna cu o cursa plina de obstacole pe care cu greu le poate sari. Eu am folosit metafora menghinei in care este prinsa conducerea PSD intre cerintele integrarii in Uniunea Europeana, cerinte reformiste profund impopulare si necesitatea politica de a castiga cat mai multe voturi populare pentru a se putea mentine la putere. Saptamana trecuta menghina a fost strafulgerata de negociatorul-sef al Fondului Monetar International, Neven Mates, cand a rezumat fara menajamente conditiile Fondului: reducerea deficitului bugetar, control sever al salariilor in sectorul de stat (nu asa cum au fost umflate fara o acoperire in cresterea productivitatii muncii), reducerea pierderilor in sectorul energetic, accelerarea procesului de privatizare si evident lichidarea celor care nu produc altceva decat pierderi. Puneti acum pe o a doua coloana promisiunile campaniei electorale a PSD lansate cu mare tam-tam luna trecuta: dublarea pensiilor agricultorilor, 2 milioane de lei pentru fiecare hectar de teren taranilor, cupoane pentru caldura orasenilor in nevoie, cresterea alocatiilor pentru copiii saraci, recorelarea pensiilor. Ce mai, se lovesc cap in cap, ca de aia se numeste menghina.



Cautand sa-i fie pe plac oaspetelui femeist Mates, ministrul finantelor Mihai Tanasescu a declarat cu fermitate ca daca nu vor fi privatizate pana la sfarsitul lunii viitoare, societati cu pierderi precum Tractorul, Roman, ARO Campulung si Rocar va trebui sa fie inchise. N-a trecut mult si a sarit ca ars deputatul PSD Constantin Nita de la Brasov, care-si vedea puse in pericol voturile din urbea brasoveana: " Ministrul nu stie ce vorbeste." Chiar, sa vedem cum se va incheia aceasta tarasenie!



A mai venit si guvernatorul BNR Mugur Isarescu sa puna piper pe rana. Cica economia romaneasca s-ar afla in Triunghiul Bermudelor: cresterea rapida a creditului neguvernamental, cresterea salariilor peste productivitate si cresterea arieratelor. Adica creste tocmai ceea ce ar trebui sa scada daca vrem sa tinem inflatia in frau.



Nu prea se impaca social-democratia cu mersul spre capitalism. Chiar in Republica Ceha, unde "revolutia de catifea" a fost urmata de masuri radicale de reforma, guvernul social-democrat condus de Vladimir Spidla, scapat de monitorizarea FMI, dupa ce a sarit anul acesta la un deficit bugetar de 6,2%, trebuie sa adopte masuri severe de reducere daca vrea sa intre in Uniunea Europeana. Are si el de-a face cu o versiune mai "catifelata" a menghinei, deoarece trebuie sa reduca fondurile de servicii sociale si sa adopte alte masuri de austeritate, iar o serie de parlamentari social-democrati nu sunt de acord.



Saptamana trecuta rebeliunea in partid a dus la un vot care a marcat pierderea majoritatii, asa incat in prezent se duc discutii si negocieri in partid pentru a ajunge la un compromis. Nu va fi usor, deoarece anul viitor Cehia urmeaza sa fie primita in UE, iar in comunitate nu se admite un deficit bugetar peste 3% din produsul intern brut, adica practic jumatate din cel actual. Si in Bulgaria, mult laudatul guvern condus de Simeon de Saxa-Coburg Gotha, dupa o faza de reforme rapide, a dat de bucluc. Popularitatea a scazut alarmant, de la 65% la circa 20%, platind astfel pretul economiei de piata functionale. Iar ministrul de finante bulgar, Milen Velcev, negasind sprijin in guvern pentru o politica fiscala de austeritate, si-a dat demisia, provocand un adevarat cutremur politic, fiind vorba de o persoana-cheie in guvern.



Nu cred ca pataniile din aceste tari vecine il consoleaza pe Adrian Nastase. Se confirma din nou ca in tarile postcomuniste mersul spre capitalism este impopular, iar aceasta lege de fier produce dureri de cap guvernelor aflate in fata unei competitii electorale. Fie ca sunt de stanga, fie ca sunt de dreapta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO