Opinii

Dacă ar fi fost responsabil şi în 2009

Dacă ar fi fost responsabil şi în 2009

Autor: Cristian Hostiuc

04.01.2012, 20:04 2314

Premierul Boc a anunţat în prima şedinţă de la Palatul Victoria din acest an că el, Guvernul, miniştrii şi-au îndeplinit "fără probleme" indicatorii propuşi de creştere economică şi deficit bugetar pentru anul 2011.

"Încă odată apreciez efortul pe care l-aţi făcut (adresându-se miniştrilor - n.r.) pentru îndeplinirea ţintelor macroeconomice din 2011, faptul că am reuşit să rămânem în deficitul bugetar de 4,4 şi să avem o creştere economică de peste 1,5%, cât ne-am propus, aproape de 2%, este o dovadă de seriozitate şi de credibilitate a Guvernului în contextul european nu foarte optimist, context european încă măcinat de criza datoriilor suverane şi a deficitelor excesive şi de furtunile de pe pieţele financiare. De aceea, România nu are altă şansă decât să rămână credibilă, prudentă şi responsabilă. Şi de aceea vă invit ca şi în 2012 să nu avem în vedere anul electoral, ci în primul rând interesul României de a rămâne responsabilă, credibilă în plan internaţional", a spus premierul Boc în faţa miniştrilor şi a presei.

Dacă acest discurs l-ar fi ţinut în prima şedinţă de guvern din 2010 sau din 2011, ar fi meritat toate aplauzele şi România ar fi stat mult mai bine acum.

Să ne reamintim că în 2009 Guvernul Boc a cheltuit la buget cu 36 miliarde lei (8,5 miliarde euro) mai mult decât a încasat, iar în 2010 cu 33 miliarde de lei (7,8 miliarde euro). În 2011 a cheltuit cu 24 miliarde lei mai mult (5,7 miliarde euro). Nu mai punem la socoteală cât a făcut în aceşti ani datorie publică.

Premierul Boc vorbeşte de credibilitatea, seriozitatea şi responsabilitatea Guvernului. Dacă ar fi avut în minte aceste lucruri şi în 2009, sigur nu ar fi fost tăierile de salarii din 2009 şi 2010 din sectorul privat şi bugetar, nici majorarea TVA de la 19% la 24% şi nici scăderea investiţiilor şi a consumului de frica zilei de mâine.

Degeaba aplaudă premierul efortul pe care l-a făcut el şi Guvernul pe care îl conduce, acum la final de mandat, când lasă în urmă o economie şi un mediu de business care este temător în privinţa afacerilor şi nu are încredere nici când rezultatele sunt bune.

Economia a mers rezonabil în 2011, având în vedere contextul extrem de tensionat, dar oamenii de afaceri şi populaţia continuă să rămână neîncrezători. Dacă mâine se schimbă iarăşi situaţia? Cei mai mulţi preferă să-şi pună această întrebare decât să afirme şi să acţioneze gândindu-se că 2012 va fi un an mai bun.

Premierul a spus în şedinţa de miercuri că pentru acest an "locurile de muncă şi investiţiile reprezintă de departe cea mai importantă prioritate a Guvernului". Păi asta trebuie să fie prima prioritate a oricărui guvern indiferent de situaţie, nu în al patrulea an de mandat. Cred că nici premierul nu ştie câte locuri de muncă s-au creat în economie sau s-au distrus în aceşti trei ani de mandat al lui. Iar la investiţii, mai mult a plătit facturile restante din anii anteriori decât a creat altele noi. Iar investiţiile străine sunt cel mai mare dezastru. De la 9 miliarde de euro au ajuns la 2 miliarde de euro şi mai mult s-au înregistrat plecări majore decât intrări.

Încă aşteptăm investiţiile din IT vehiculate la finalul anului trecut şi care sunt cel puţin până acum "confidenţiale".

Premierul Boc şi ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu s-au încadrat în deficitul bugetar convenit cu FMI de 4,4% din PIB lăsând plăţi de onorat şi pentru la anul. Şi tot aşa şi Guvernul care va veni din 2013 va avea plăţi de onorat de pe urma Guvernului Boc.

Întreprinderile de stat cu pierderi? Guvernul le va reforma, exact cum le-a reformat şi în aceşti trei ani. A tăiat indemnizaţiile de conducere ale membrilor CA până la nivelul unui secretar de stat. Atât, atât a făcut în anii anteriori. După nouă luni de căutări Ministerul Economiei nu a putut să aleagă nicio firmă de headhunting care să selecteze managerii. Iar de privatizare şi de restructurare, probabil că sunt tone de hârtie de consultanţă. Oricum, sigur consultanţii şi avocaţii şi-au luat banii pentru întocmirea proiectelor.

Dar să lăsăm istoria în urmă, pentru că şi noi vom lăsa moştenire datoriile urmaşilor noştri şi să sperăm că în prima şedinţă din 2013, premierul de atunci, va felicita Guvernul anterior pentru că şi-a îndeplinit obiectivele pentru 2012. Creştere economică de 1,8% - 2,3%, deficit bugetar de 1,9% din PIB, creşterea absorbţiei fondurilor europene la 20%, reforma făcută şi întreprinderile de stat cu pierderi, privatizarea unor companii pe piaţa de capital, terminarea autostrăzilor Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Ploieşti după un deceniu. Atunci ar trebui să aplaudăm şi noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO