Opinii

Daca BNR nu scade accelerat dobanda, bugetul esueaza

05.01.2010, 00:00 44

Cheia bugetului pe 2010 este cresterea consumului populatiei cu3%, care este insa putin probabila in conditiile in care abia deanul acesta incep scaderile generalizate de pensii si de salarii intermeni reali, iar creditarea nu da deloc semne de relansare.

In aceasta privinta, semnalul pe care il va da astazi BancaNationala va fi decisiv. Daca vom avea o reducere cu 0,5 -0,75%acum a dobanzii de referinta urmata de inca alte cateva in primelesase luni, astfel incat dobanda sa se aseze undeva la 6% in vara,adica 2% peste inflatie, populatia isi va relua consumul, banii dindepozite remunerati mai prost vor veni inspre investitii si bugetulva fi in parametri.

Daca BNR va persista insa pe ideea ca singura pavaza pentru leuin fata devalorizarii este o dobanda mare si va considera inflatiao amenintare mai mare decat distrugerea de locuri de munca, atuncibugetul are slabe sanse de realizare.

In toamna anului 2008, oficialii BNR dadeau ca sigur faptul cain Romania va fi vorba doar de o incetinire a cresterii economicesau stagnare si nu o scadere, pentru ca ponderea exporturilor inPIB, a caror tendinta era de scadere brusca, era prea mica pentru aafecta drastic economia.

Si totusi, am avut o scadere economica de 7%. De ce?

Consumul populatiei a fost surpriza negativa a anului 2009,scaderea sa cu 12% antrenand diminuarea produsului intern brut. Siasta in conditiile in care salariile la stat si pensiile aucunoscut o crestere in termeni reali fata de 2008, determinata dedeciziile luate de guvernul Tariceanu. Pur si simplu oamenii aupreferat sa tezaurizeze (depozitele populatiei au crescut cu 15%)decat sa cheltuie, cand au vazut ca petrecerea cresterilorsalariale cu 25% pe an s-a incheiat. Atractia depozitelor a fost simai mare ca urmare a majorarii dobanzilor de catre banci, precum sica urmare a eliminarii impozitului pe venituri din dobanzi. Inplus, majorarea dobanzilor la credite a descurajat imediatachizitiile de bunuri de folosinta indelungata.

Scaderea consumului a determinat automat si venituri mai mici labuget, impozitele aferente consumului, TVA si accizele, acoperindmai mult de 50% din veniturile bugetului de stat.

In 2009, cu toate ca ultimele doua luni din 2008 aratau limpedeca veniturile la buget se prabusisera cu 20% fata de anul anterior,guvernul a construit un buget total irealist, mizand pe o cresterea veniturilor de 18%. In realitate, veniturile au scazut cu 6%, dincauza scaderii consumului.

In 2010, incasarile la bugetul consolidat sunt estimate la unplus de 7%, ceea ce iarasi este putin probabil sa se intample.

Un consum care isi va continua scaderea fata de anul anterior vasubmina posibilitatea economiei de a-si reveni pe baza exporturilorin Europa de Vest, care se anunta in crestere fata de anulanterior.

Mai mult, ieftinirea creditarii ar putea impulsiona chiarrevenirea investitiilor (formarea bruta de capital fix), prognozateca vor scadea cu 1% in 2010, dupa -20% in 2009.

Opinie redactata luni 4 ianuarie, inainte de deciziaBNR de pe 5 ianuarie de reducere a dobanzii

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO