Opinii

Dacă nu ar fi fost un fizician rus, Iphone-ul nu ar fi existat, dacă fetele nu l-ar fi respins pe Zuckerberg, nu ar fi existat Facebook, dacă nu ar fi existat Tim Berners-Lee, nu aţi avea acces la informaţie gratis prin Google, dacă nu ar fi existat o bunică în Ucraina, nu aţi mai vorbi acum prin Whatsapp

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Dacă nu ar fi fost un fizician rus, Iphone-ul nu ar fi...

Autor: Cristian Hostiuc

13.12.2019, 18:08 5092

Dacă nu ar fi fost Steve Jobs, nu aţi fi făcut cunoştinţă cu iPhone-ul, obiectul de care nu vă puteţi despărţi, chiar dacă el acum are declinări în Samsung, Huawei, ZTE etc.

Dar dacă nu ar fi fost fizicianul rus Zhores Alferov, tatăl conductorilor avansaţi, nu ar fi fost astăzi smartphone-ul. Pentru că descoperirea lui a fost critică în dezvoltarea fibrelor optice, a laserelor şi circuitelor prezente astăzi atât în smartphone-uri, cât şi în alte dispozitive care au împânzit lumea.
El a descoperit heterostructurile prin care impulsurile electrice puteau fi accelerate fără a produce prea multă căldură.

Dacă nu ar fi fost Sergey Brin şi Larry Page, doi doctoranzi de la Stanford, nu ar fi apărut Google, care a dat acces liber, gratis, la informaţie, care până atunci era pe bani şi era un apanaj al ziarelor, revistelor de specialitate, instituţiilor educaţionale etc.
Astăzi Google este dicţionarul lumii, locul unde poţi să găseşti aproape orice printr-o simplă căutare.

Dacă nu ar fi fost Mark Zuckerberg, care voia să se conecteze cu fetele din cămin, nu ar fi apărut Facebook, acest serviciu care a ajuns universal şi prin care oamenii se pot conecta cu oricine, îşi pot pune poze, pot comenta şi pot interacţiona cu lumea cunoscută şi necunoscută.

Dar dacă nu ar fi fost Tim Berners-Lee, cel care a inventat Internetul – World Wide Web – în 1989, nu ar fi apărut Google şi multe alte produse şi servicii.
El a conectat prin www miliardele de calculatoare din întreaga lume.
Dar dacă nu ar fi fost Bill Gates, cu Microsoft şi Windows şi viziunea lui că pe fiecare birou trebuie şi va fi un calculator, lumea nu ar fi fost astăzi atât de deschisă. 

Dacă nu ar fi fost o bunică în Ucraina cu care voia să vorbească gratis, pentru că convorbirile telefonice erau scumpe, nu aţi mai vorbi prin Whatsapp.

Dacă nu ar fi apărut smartphone-ul, probabil că nici Uberul, cu toate declinările lui, nu ar fi apărut.
Ani de zile, Travis Kalanick a eşuat cu alte proiecte până a dat lovitura cu Uber, privind sistemul de transport într-un alt mod, care dă posibilitatea tuturor să se implice în acest serviciu. Indiferent dacă este legal sau ilegal, ceea ce a făcut Uber nu mai poate fi întors.

Dacă nu ar fi fost Jeff Bezos şi modul lui de a privi vânzarea cărţilor altfel decât prin intermediul librăriilor, Amazonul nu ar fi existat astăzi. Cine şi-ar fi putut închipui că cineva poate sparge monopolul celebrelor librării şi să pună prima cărămidă la ceea ce astăzi se cheamă retailerul online? De la cărţi, livrarea online s-a dus către toate produsele şi a deschis noi şi noi pieţe, dând posibilitatea unor sute de milioane de antreprenori să aibă un acces direct la clienţi, nu prin intermediul magazinelor. Aproape oricine poate să vândă orice pe Amazon.

Dacă nu ar fi fost Reed Hastings şi Marc Randolph nu am fi avut astăzi Netflix şi nu am fi avut un acces direct la cea mai mare librărie de filme din lume. Pornind de la vânzările de DVD-uri şi închirierea prin e-mail, Netflix a intrat pe streaming, un model în care marile studiouri de film de la Hollywood nu credeau. Din acest motiv, au dat cu mână largă toate librăriile de filme către Netflix, fără să se gândească câtuşi de puţin că acest serviciu va deveni cel mai mare concurent al lor.
Aşa cum presa din întreaga lume a dat gratis conţinutul către Google şi acum către Facebook, pentru ca banii să se ducă către cele două servicii şi mai puţin către companiile de publishing şi ziarişti.

Netflix, cu cei 140 de milioane de abonaţi în întreaga lume, produce acum propriile filme şi chiar poate să-şi creeze propria televiziune.
Dacă nu ar fi fost Elon Musk, care să creadă că o maşină electrică poate zdruncina titanii auto mondiali, nu ar fi apărut Tesla.

Lumea este plină de astfel de exemple, eu i-am ales pe cei vizibili, cu ale căror produse interacţionăm în fiecare zi. Inovaţia este în fiecare dintre noi, este în fiecare companie, toţi avem idei, dar numai câţiva reuşesc să vadă dintre nori şi să pună în practică, în execuţie, ceea ce visează.
Dacă n-ar fi fost cei de mai sus, sigur ar fi fost alţii care ar fi inventat poate altceva, dar care ar fi adus lumea în acelaşi punct.
Pentru că toate inovaţiile încearcă să schimbe lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO