Opinii

Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau! Ciudatul comportament al ministrului român de finanţe, care vrea să-i întoarcă pe români în ţară, cu forţa

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau! Ciudatul...

Autor: Iulian Anghel

27.11.2018, 14:34 2811

Am făcut Armata la „grăniceri”. Am cules la porumb, prin zăpada până la genunchi, într-un decembrie, că frontiera cine s-o mai aperere, oricum nu era nimic de furat prin Sighetul Marmaţiei, la vremea aia, cel puţin.

În septembrie, în gimnaziu când începea şcoala, trei săptămâni, patru, culegeam via CAP-ului din Iveşti, în loc să învăţăm. La ce ne trebuia nouă matematica? Ca să fugim? La ce ne trebuia şcoala? Tot necalificaţi la Combinatul Siderurgic din Galaţi ajungeam!

Când am ajuns să muncesc – scurtă vreme, slavă Domnului, în CSG – ne-au trimis două luni să descărcăm vagoanele cu sfeclă pentru fabrica de zahăr de la Lieşti. După ce o treime din liceu l-am făcut la cules de cartofi.

Comuniştii credeau că valoarea muncii este direct proporţională cu munca fizică pe care o depui. Explică bine Adrian Vasilescu – şi el, ca şi mine, trăind în comunism, o vreme -  într-un articol în ZF, de săptămâna trecută, citândul pe Mises, de ce nu e aşa.

În faţa perspectivei sumbre a RO, un ministru român propune, nici mai mult, nici mai puţin, întoarcerea la originile sănătoase ale comunismului.

Eugen Teodorovici, ministru finanţelor (47 de ani): „Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştrii de finanţe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altănatură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonădevine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă din fel de fel de condiţii, în afară. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă.”

Cu alte cuvinte: înapoi la culesc porumb şi cartofi, tovarăşi. Ţara are nevoie de voi! Nu de 6% din PIB pentru învăţământ, nu de competenţă, nu de grădiniţe curate, nu de profesori buni, nu de drumuri drepte. De închisori are nevoie. Asta propune, de fapt, Eugen Teodorovici.

Citesc şi nu-mi vine să cred! Citesc şi mă înspăimânt. Citesc şi nu-mi vine să cred că cineva care gândeşte aşa este ministru în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO