Opinii

Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias: Comunicatul ANAF privind bonificaţiile la plata impozitului pe profit, un pod prea îndepărtat faţă de aşteptările mediului de afaceri?

Opinie

Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias: Comunicatul...

Autor: Dan Dascălu

29.04.2020, 10:20 92

Dintre măsurile legislative dispuse de România în contextul crizei COVID-19, Ordonanţa de urgenţă nr. 33/2020 a suscitat în mod deosebit interesul mediului de afaceri pentru că, spre deosebire de caracterul exclusiv pasiv al măsurilor fiscale luate prin alte acte normative, bonificaţiile la plată prevăzute de aceasta presupun o implicare a contribuabililor în sprijinul Statului în această perioadă dificilă.

Astfel, contribuabilii au fost, reamintim, chemaţi să se lipsească de o parte dintre resursele lor financiare pentru a contribui la acoperirea cheltuielilor excepţionale necesare susţinerii sistemului sanitar şi administrativ, dar şi pentru a asigura realizarea funcţiei sociale a Statului prin măsurile de sprijinire a salariaţilor afectaţi de criza generată de COVID-19. Chiar dacă în discuţie era plata unor obligaţii fiscale scadente, contribuabilii puteau alege să nu le plătească, totuşi, pe perioada stării de urgenţă şi să dea prioritate alocării sumelor respective pentru acoperirea propriilor lor nevoi curente.

Textele legale incluse în Ordonanţă au stârnit deja dezbateri în privinţa aplicării bonificaţiilor şi pentru cei îndreptăţiţi la compensarea obligaţiilor scadente la impozitul pe profit. O asemenea aşteptare exista, în special, pentru cei care s-au aflat pe poziţie de restituire impozit pe profit aferent anului 2019, ca efect al declaraţiei anuale înregistrate până la 25 martie 2020. Totodată, aplicarea bonificaţiei pentru contribuabilii care au un alt an fiscal decât cel calendaristic a suscitat unele discuţii în practică. 

Pentru ambele cazuri au fost avansate o serie argumente juridice, economice şi chiar morale în susţinerea uneia sau alteia dintre soluţiile posibile. Desigur că asemenea aşteptări ar fi trebuit să fie temperate de o luare de poziţie prudentă, cel puţin prin raportare la notoria abordare a organelor fiscale, mai degrabă restrictivă şi formalistă atunci când în discuţie soluţii de natură a produce efecte pozitive pentru contribuabili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO