Opinii

Dan Sultanescu: Isterie doar pentru loterie

21.08.2007, 17:39 17

Daca ne uitam, de curiozitate, la jurnalele de stiri de seara de la TV, putem sa intelegem foarte mult despre ce fel de societate suntem si cam care sunt valorile pe care le sustinem. Contrar parerilor care spun ca, pe timp de vara, avem mai putine teme de interes, din cauza vacantei, stiri demne de a capta interesul publicului exista. Si multe dintre ele sunt chiar foarte importante. De pilda, vedem cum, in Italia, se constituie grupari fascistoide care au drept scop eliminarea, chiar fizica, a tiganilor romani din Peninsula. O stire care ne aduce aminte ca exista milioane de cetateni romani, inclusiv tigani, plecati in Europa si lasati sa se descurce fiecare pe cont propriu, indiferent ce probleme au. Vedem cum, pe DN1, au loc accidente ciudate, care fie blocheaza traficul pentru ore in sir, fie creeaza suspiciuni legate de cine se afla la volan.
Astfel de evenimente produc frustrari legate de absenta drumurilor de calitate si de absenta politistilor (nu doar la propriu) de pe aceste drumuri. Ce mai vedem? Panica produsa in diverse colturi ale lumii de schimbarile climatice, pe care le privim cu frica in suflet, gandindu-ne ca ne va veni si noua randul, fie atunci cand va ploua, fie cand va reveni canicula. Vedem bataia de joc numita "litoral", in care comercianti fara scrupule profita de cererea legitima pentru a oferi servicii sub orice critica, pe care nimeni nu le controleaza si nu le ridica la un minim standard de calitate.
Nu in ultimul rand, mai vedem si stiri nesfarsite despre loterie. Despre tragerea la 6 din 49, care a devenit brusc cel mai asteptat si comentat moment al prezentului. O saptamana intreaga s-au dat stiri, s-au organizat talk-show-uri, s-au publicat pagini de analize si de interviuri despre tragerea cea mare. Potul a crescut zilnic, de la 5-6 milioane la 7, chiar la 8 milioane de euro. S-au cumparat milioane de variante, fiecare roman incercand marea cu degetul. Nu voi intra intr-o discutie despre mecanismele care determina romanii sa cumpere bilete de loterie atunci cand se pun in joc atat de multi bani. Loteria capata acest prim-plan mediatic inclusiv pentru ca exista spatiu pentru asta. Este firesc ca, fiind o situatie fara precedent, interesul sa creasca.
Nefiresc este ceea ce lipseste, in tot acest timp, din spatiul public, fiindca toata aceasta descriere de mai sus este incompleta. Desi exista suficiente subiecte sociale grave in afara tragerii loto, vedem cu surprindere ca lipseste politica. Lipsesc politicienii. Lipseste implicarea politicienilor in stiri care, in esenta lor, se refera la teme de interes public.
Atunci cand soarta romanilor din strainatate este periclitata de forte nestatale, trebuie sa vedem ce ar fi dispusi politicienii sa faca pentru a-i proteja pe cei de buna-credinta care vor sa fie acceptati si respectati. Atunci cand accidentele tot mai numeroase de pe drumuri arata limitele infrastructurii si ale institutiilor responsabile, politica este mecanismul prin care societatea ia decizii pentru rezolvarea problemei. Atunci cand teama de catastrofe meteo devine o obisnuinta, statul este fortat sa se pregateasca, sa isi modifice standardele, sa se adapteze mai bine la noua realitate. Iar atunci cand oamenii se indreapta, in vacanta, catre zonele turistice, institutiile se implica pentru a fi sigure ca serviciile oferite se ridica la un nivel cel putin decent al asteptarilor.
Toate circumstantele descrise mai sus reprezinta situatii standard in care societatea cere decizii. Indiferent de ce le cerem direct romanilor (respectiv sa se implice mai mult, sa ia atitudine atunci cand sunt desconsiderati, sa fie mai exigenti cand vine vorba de drepturile lor), trebuie sa cerem ceva si institutiilor. Aceste decizii trebuie sa vina de la institutii, fiindca ele exista sau ar trebui sa existe strict pentru servirea cetatenilor care isi platesc taxele.
Ce fac, intre timp, politicienii - adica aceia care sunt alesi pentru a forta institutiile sa functioneze intr-un sens sau altul, in acord cu mandatul primit de la societate? Intr-o atmosfera de vacanta, aparent relaxata, se pregatesc pentru campania electorala. Fac intalniri informale la munte, se plimba prin judetele in care stau prost electoral, pregatesc noi masuri populiste, isi definesc listele de candidati. Altfel spus, sunt strict preocupati de propria soarta si de jocurile in care sunt ei direct implicati. Si pun la cale ceea ce va deveni unul din cele mai mari paradoxuri ale istoriei noastre recente: la alegerile care, teoretic, ar trebui sa fie cel mai putin importante pentru Romania, vom asista la o mobilizare de forte fara precedent, in contrast cu ceea ce se intampla in Europa din care credem ca facem parte. De ce? Pentru ca, spre deosebire de publicul larg, miza pentru politicieni este foarte mare, chiar decisiva. Sunt politicienii, in acest context, preocupati si de alte teme, de subiecte relevante pentru publicul larg? Cu siguranta, nu.
Ce le ramane romanilor, in acest caz? Nu mare lucru. Obisnuiti deja sa se descurce singuri, sa se confrunte pe cont propriu nu doar cu propriile dificultati, dar si cu institutiile (romanesti sau straine), romanii nu vor remarca aceasta lipsa a politicii. Vor continua sa o priveasca de la distanta, ca pe un joc de fotbal, vor chibita pe margine si vor jubila (ce ridicol, in acest context!) in functie de cine se afla mai bine situat. Iar in ceea ce priveste propria lor viata, vor spera sa castige marele premiu, care ofera norocosilor avantajul de a nu mai fi nevoiti sa se confrunte cu problemele zilnice. Isi vor nota cu atentie numerele 46, 34, 45, 3, 19, 30 si vor spera ca, data viitoare, vor da marea lovitura. Mult noroc!

Dan Sultanescu este directorul executiv al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO