Opinii

Dan Sultanescu: Suntem cu totii rupti de agenda reala

11.12.2007, 20:27 17

S-a trecut prea rapid peste ultimul Barometru al Opiniei Publice, un instrument care a marcat cercetarea sociala si politica din tranzitia postdecembrista in Romania. Aceasta cercetare s-a incheiat, saptamana trecuta, intr-un anonimat surprinzator. In afara de stirea care prezenta topul celor mai buni si a celor mai rai conducatori din istoria Romaniei (avand, pe primul loc, pe acelasi Nicolae Ceausescu), majoritatea celorlalte concluzii au fost prezentate la "si altele". Si asta in contextul in care, citind printre randuri, informatiile prezentate sunt surprinzatoare si chiar socante. Cea mai spectaculoasa concluzie rezultata din analiza acestor date este aceea ca, in prezent, romanii au cam aceleasi perceptii despre lume si viata ca in urma cu zece ani. Sa disecam putin aceasta idee. Dupa toate transformarile sociale si politice ale finalului tranzitiei in Romania, dupa intrarea in Uniunea Europeana si NATO, dupa mai multe cicluri politice, dupa alternante la putere, dupa cresterea economica a ultimilor ani, dupa deschiderea granitelor, dupa extinderea consumului de informatie s.a.m.d., structura perceptiilor si a opiniilor despre viata si despre Romania a ramas cam aceeasi. Chiar daca Romania s-a schimbat major, iar datele statistice confirma din plin acest lucru, perceptiile despre propria viata si despre propria pozitie in societate sunt cam la fel ca acum zece ani. Sigur, pe masura cresterii economice si ca urmare a efectelor acesteia in diverse zone ale tarii, s-au facut niste translatii subtile (ca, de pilda, cea dintre mediul urban si cel rural: cei de la oras au devenit mai nemultumiti de viata decat cei din mediul rural). De asemenea, am asistat la modificari de optiuni politice si de atitudini fata de economia de piata si fata de democratie. Dar progresele in perceptie sunt mult mai mici decat cele efective, fapt care ar trebui luat in considerare in actul de guvernare. Daca ar fi sa descriem modul in care romanii isi percep societatea, am ramane muti de uimire: o vedem ca pe o societate in care varful piramidei (cei mai bogati) reprezinta o nesemnificativa minoritate, baza piramidei (cei mai saraci) este de asemenea redusa, iar clasa de mijloc reprezinta categoria cea mai extinsa. Este o imagine care seamana cu modelul occidental de societate, al unui stat foarte dezvoltat, in care exista o mica polarizare sociala. Or, realitatea statistica ne arata o situatie mult diferita: polarizarea sociala este in crestere (fiind oricum una dintre cele mai mari din Europa), distanta dintre cei foarte bogati si cei foarte saraci fiind imensa. Clasa de mijloc, chiar daca este in crestere, nu este nici pe departe la nivelul celei indicate de sondaje (60%!).
De asemenea, nici nivelul de incredere sociala nu s-a modificat. Romania nu a invatat inca suficienta democratie, motivele fiind evident legate de deficitul de reforma reala a sistemului de educatie actual. Capitalul social si increderea sociala se regasesc la nivele comparabile cu cele de la sfarsitul deceniului trecut, ceea ne confirma absenta unei schimbari generationale din acest punct de vedere. Altfel spus, noile generatii au cam aceleasi atitudini fata de probleme ca si vechile generatii, desi realitatea in care se misca ei astazi este clar diferita de cea de acum 10-15 ani. Traim in continuare intr-o societate intoleranta, cu oameni care nu au incredere in cei din jurul lor, cu putina apreciere a institutiilor democratice si puternic legati de mecanisme de coruptie.
Care este cauza pentru care romanii se percep atat de departe de realitate pe ei insisi (nu doar pe cei din jurul lor)? Discutia este foarte lunga si, din pacate, nu face obiectul interesului societatii civile (includeti aici si presa si partide) din Romania, decat in prea mica masura. M-as opri doar la unul dintre factorii care au contribuit la aceasta situatie. Discursul public in Romania a fost in tranzitie unul exagerat, populist, demagogic, catastrofic si irational. Politicienii si jurnalistii, deopotriva, au preferat sa profite de nivelul redus de cultura politica democratica pentru a obtine un succes facil. Efectul: transformarea imaginii in principalul vector al schimbarii in Romania. In acest context, discursul profesionist, evident mai sceptic si mai putin radical (deci, mai putin spectaculos si chiar greu inteligibil pentru mase) a pierdut teren.
Am scris in repetate randuri despre efectele negative ale imaginii, mai ales cand aceasta nu mai reflecta aproape deloc realitatea. Aceste date confirma o ipoteza care ar trebui sa dea de gandit factorului politic. Indepartarea de agenda reala a cetatenilor - una din ideile care au dominat, de-a lungul ultimilor ani, retorica impotriva clasei politice, nu este doar o caracteristica a politicienilor, dar si a romanilor in general. Cata vreme romanii, cu totul, se percep diferit decat sunt in realitate, este foarte greu ca proiectele politice si sociale (bune sau rele) sa fie evaluate corect. Aceasta distantare puternica fata de propria realitate tinde sa genereze nemultumire, care va continua sa creasca, fiindca este evident ca asteptarile vor deveni tot mai mari. Un exemplu de perceptie alterata: se acuza ca tinerii politicieni nu sunt foarte diferiti de vechii politicieni, blamandu-se clasa politica de incapacitate de adaptare la noua Romanie. O astfel de critica vine din partea unei societati care ea insasi nu s-a modificat foarte mult la nivel de perceptie si care se vede distorsionat pe sine. Cata vreme nu vom constientiza la modul realist si nu exagerat cam cum si cat s-a schimbat Romania in realitate si cat de diferita (cu bune si cu rele) este viata majoritatii dintre noi astazi fata de acum 10 ani, nu vom putea sa evaluam realist situatia din jurul nostru. Si vom fi condamnati sa fim tinte facile ale discursului populist, care ne propune incontinuu reforme si schimbari radicale, fara a mai sti despre ce vorbeste de fapt. Iar, intre timp, reformele si schimbarile care chiar sunt necesare vor fi mereu lasate in planul doi.

Dan Sultanescu este directorul executiv al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO