Opinii

Daniel Dăianu, BNR: De-euroizarea şi aderarea la zona euro: o contradicţie?

Daniel Dăianu, BNR: De-euroizarea şi aderarea la zona...

Autor: Daniel Daianu

02.05.2017, 12:00 308

De ceva timp Banca Nationala a Romaniei publica minute ale sedintelor Consiliului de Administratie. Si in acestea se mentioneaza o tendinta de crestere a creditului acordat in moneda nationala; creditul in lei acordat sectorului privat ajunsese la 57, 7% din total la finele lui februarie 2017, fata de 51,7% cat a reprezentat in aceeasi perioada in 2016. Drept este ca aceasta s-a intamplat si pe fondul reducerii expunerii unor grupuri bancare europene pe economia romaneasca –este vorba de o dezintermediere (deleveraging), o revenire pe piete mai apropiate. Si aici gasim explicatia pentru care intermedierea financiara (stocul de credite) a scazut intre 2009 si 2016 cu aproape 25% --de la cca 39% la 29% din PIB. Dar este un fapt ca in anii de boom al creditului componenta in valuta a fost dominanta. Si alte documente ale BNR mentioneaza aceasta evolutie. Este de observat totodata ca la depozitele in sistemul bancar intern gradul de euroizare este sub o treime din total.

O intrebare poate fi de ce BNR subliniaza evolutia evocata mai sus cat timp exista obiectivul de intrare in zona euro  –ce este prevazuta in Tratatul de aderare la UE. Aceasta chestiune necesita o lamurire in campul analizei economice. Adica, o replica la un rationament simplist de genul: cu cat aderarea este mai mai grabnica cu atat mai neavenita este de-euroizarea. Un prim argument este ca acest rationament pacatuieste cel putin daca admitem ca exista preconditii de bun simt economic pentru aderare. Astfel, este necesara o masa critica de convergenta reala si structurala cu zona euro, care sa permita rezistenta la socuri potrivnice. A doua conditie, mai putin prezenta in conversatiile de acasa, este nevoia unor reforme institutionale si de mecanisme in zona euro care sa ii mareasca capacitatea de a raspunde la socuri asimetrice –inclusiv constituirea unei “capacitati fiscale” (un buget ale zonei euro), o schema colectiva de garantare a depozitelor. Aceste conditii arata de ce o aderare prematura nu este binevenita, dincolo de faptul ca nu ar putea avea loc daca lipseste acordul statelor ce constituie zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO