Opinii

Daniel Dăianu comentează decizia BNR de reducere încă o dată a dobânzii de politică monetară: O politică monetara poate fi mai restrictivă concomitent cu reducerea ratei de politică monetară

Comentariu

Daniel Dăianu comentează decizia BNR de reducere încă...

Autor: Daniel Daianu

08.08.2024, 17:10 230

Am considerat util sa fac un scurt comentariu privind conduita politicii monetare, care priveste si decizia de ieri a BNR. Am scris aceste randuri pornind de la unele comentarii in media ce sugereaza ca BNR ar fi actionat “prociclic” cu ultima decizie si in plus, ca ar fi mai putin restrictiva.

Pentru a judeca prezumata “prociclicitate” si gradul de restrictivitate ale politicii monetare sunt de avut in vedere repere cheie. In primul rand, este de facut distinctie intre rata nominala de politica monetara si cea reala, aceasta din urma fiind diferenta intre rata nominala si inflatia. Concluzia este evidenta: dat fiind  mersul inflatiei interne, politica monetara nu este acum mai putin restrictiva, chiar daca rata de politica monetara s-a diminuat cu 0,25%; rata reala de politica monetara indica ca politica monetara a BNR nu este mai putin ferma. Este drept ca se pot avea avea in vedere asteptari din piata, dar si acestea nu invalideaza aprecierea privind gradul de restrictivitate. In al doilea rand, politica monetara nu poate fi conditionata strict de politica bugetara. Afirm aceasta intrucat banca centrala nu poate singura sa stavileasca o politica fiscala/bugetara expansionista. Este impropriu deci sa se spuna ca politica monetara ar fi prociclica din cel putin doua motive: a/ politica monetara este restrictiva, rata reala de politica monetara fiind pozitiva si in crestere; b/ o politica monetara excesiv de restrictiva poate cauza mai mult rau in economie.

BNR monitorizeaza cu atentie fluxurile de capital, lichiditatea din sistem. Si face acest lucru incercand sa aiba o conduita restrictiva in conditiile date. Nu trebuie omise nici masuri de politica macroprudentiala pentru limitarea absorbtiei interne, a deficitului de cont curent.

Esential pentru stabilitatea economica este ca cheltuielile bugetului sa nu fie scapate de sub control (deficitul bugetar, dupa executia la 7 luni, sugereaza ca probabil va depasi bine 7% din PIB). Conteaza enorm ca planul fiscal structural ce va fi trimis la Bruxelles, Comisiei Europene, sa contina masuri de consolidare bugetara care sa permita sustenabilitatea datoriei publice pe termen mediu. Anul electoral nu trebuie sa anuleze borne de rationalitate.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24