Opinii

De ce am ales să mă întorc în România : la 100.000 euro venituri pe o firma, rămâi cu 70%. În Franţa, Germania şi Marea Britanie rămâi doar cu 50%

De ce am ales să mă întorc în România : la 100.000...

Autor: Alina Andrei

30.06.2015, 13:31 5102

Ca multi oameni din generatia mea cu dor de duca si avand un complex de inferioritate in raport cu tot ce era vestic - oameni, cultura, mediu de lucru - dintotdeauna mi-am dorit sa plec din Romania.

Anul asta s-a intamplat ceea ce mi-am dorit mereu - am plecat nu in vacanta ci sa imi practic profesia - cea de consultant fiscal - intr-o tara vestica, una dintre fondatoarele Uniunii Europene.  Timp de doua luni, am intalnit ceea ce asteptam sa intalnesc- locuri noi, curate, infrastructura, oameni profesionisti, identitate culturala a locurilor.  Ajunsesem in tara perfecta si totusi nu voiam sa raman.

In afara de socul cultural foarte puternic, despre care se spune ca nu dureaza mai mult de 6 luni (deci pe care l-am resimtit din plin in cele doua luni petrecute acolo), m-au uimit dificultatea cu care poti face afaceri si mai ales comoditatea oamenilor care au totul sau prea mult ca sa isi doreasca sa fie antreprenori.

Inca din adolescenta mi-am dorit sa fiu antreprenoare, drept urmare la 25 de ani - intr-o stare de inconstienta pura cum au afirmat cu drag unii fosti colegi de multinationala - mi-am deschis propria firma de consultanta.

Pentru un om inconstient, pentru care independenta si dorinta de a face lucrurile altfel au fost si raman o motivatie puternica pentru toate actiunile,  starea oamenilor de a trai comod ca angajati si de a fi piese mici intr-un puzzle imens nu se potrivea. 

Asa ca m-am intors in tara mai motivata si cu cateva pareri personale despre care nu pot sa spun ca ar fi neaparat corecte ci doar formate in urma celor doua luni petrecute in afara tarii:

 -       Daca vrei sa pleci din tara e bine sa analizezi motivele pentru care vrei sa pleci.  Cerceteaza, intreaba si alege o tara care se potriveste dorintei tale de a fi angajat sau aceleia de a fi antreprenor sau liber profesionist.  Alege o tara ca Franta sau Germania daca vrei sa fii angajat si o tara ca Marea Britanie daca vrei sa fii antreprenor.

 -       Romania nu e deloc rea ca destinatie de investitii. Cotele de impozit sunt destul de mici comparativ cu celelalte tari europene, iar usurinta cu care poti face afaceri in Romania este un rezultat direct al istoriei noastre de tara post-comunista si greu adaptabila la capitalism, in care "mai sunt multe de facut".  Prin comparatie, in situatia in care esti persoana fizica si detii o companie care are un venit de 100.000 EURO cu zero cheltuieli, dupa ce platesti impozitul pe profit si pe dividende poti ramane cu mai putin de 45% in Franta si Germania, cu aproximativ 50% in Marea Britanie si cu aproape 70% in Romania (cel putin deocamdata). 

 -       Situatia actuala din fiecare tara este mai mult sau mai putin data de ceea ce isi doreste marea majoritate si de identitatea culturala.  Romania de abia acum incepe sa revina la valorile traditionale si sa isi formeze / expuna lumii identitatea ei culturala.  Directia este data de noile generatii.  Efervescenta din zona de business creata de tinerii antreprenori este benefica pentru directia pe care mi-o doresc pentru mine si pentru generatiile actuale si viitoare. 

 

Alina Andrei este consultant fiscal si fondator al societatilor de consultanta Cabot Transfer Pricing si The Tax Boutique.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO