Opinii

De ce doamna Dăncilă trebuie să plece

De ce doamna Dăncilă trebuie să plece

Autor: Iulian Anghel

24.05.2018, 15:25 3674

Prim-ministrul Viorica Dancilă trebuie să plece ca să-l salveze pe Liviu Dragnea.

Să nu ne înşelăm. Premierul României nu este Viorica Dăncilă este Liviu Dragnea, fie că place sau nu.

Dar până şi „Rică din Obor” trebuie să înţeleagă: într-o ţară în care ceri performanţă, performanţă, performanţă şi plângi lipsa de performanţă, nu poţi veni cu un prim-ministru căruia i se vânează zilnic greşelile de gramatică.

Viorica Dăncilă riscă să devină cel mai ridicol premier din istoria României. Mai ridicolă decât premierul Radu Vasile şi ghiulul lui celebru. Când ne-am întâlnit ultima dată, Radu Vasile mi-a fumat un pachet de ţigări – povestesc asta cu simpatie, nu e un reproş. „Nu ai şi tu nişte ţigări”? Dar Vasile măcar avea haz. Cartea lui despre relaţia cu Emil Constantinescu şi despre guvernarea CDR, „Cursa pe contrasens”, este un deliciu, verbul lui Vasile este la locul lui, iar adverbul biciuitor.

Mult mai de râs este o carte scrisă de un ambasador american la Bucureşti, Jim Rosapepe - "Dracula is Dead". Povesteşte Rosapepe – el nu lasă explicit să i se vadă uluiala, dar asta apare din fiecare pagină – despre nonşalanţa cu care Radu Vasile privea guvernarea: în plină criză guvernamentală Vasile juca tenis în Palatul lui Ceauşescu de la Snagov unde avea reşedinţa şi stătea până târziu la meciurile FC Naţional, echipă pe care o iubea şi unde era şi un fel de administrator. Dar Vasile măcar putea spune: sunt profesor de economie la ASE – nu ştiu ce economist era sau cât de bun era -, am scris o carte de poezii, sunt barosan la partid. Nu pot fi prim-ministru?

Dar Viorica Dăncilă ce este?

Ştiu că este aiurea şi periculos pentru Liviu Dragnea să o retragă pe Viorica Dăncilă. Şi cred că, pur şi simplu, este îngrozitor pentru doamna prim-ministru să suporte zi de zi ironiile lumii şi nici nu cred că merită asta. Cred că este la locul nepotrivit într-o situaţie complicată.

Cel mai bine ar fi ca dl Liviu Dragnea să admită că greşit şi, în ciuda ridicolulului la care se va expune, să numească, în acord cu preşedintele Iohannis, într-un acord onest, un alt prim-ministru. O va salva pe doamna Dăncilă de râsul oamenilor şi ne va salva şi pe noi de stinghereala apariţiilor publice ale domniei sale. Oricum, pentru PSD, pericolul nu e mare. Orice calcule se fac, PSD va rămâne la guvernare până în 2020, fără ocol.

Dl Dragnea ar trebui să ştie că, cu orice zi în plus la Palatul Victoria a doamnei Dăncilă, şansele lui politice viitoare scad proporţional. Desigur că şi şansele par că ar scădea, dacă la Victoria ar fi Eugen Teodorovici sau Viorel Ştefan. Dacă e aşa însă, dl Dragnea ar trebui să se gândească la o retragere onorabilă din scenă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO