Opinii

De ce fiecare ministru din guvernele din 2007 încoace este dator românilor 25 de milioane de euro

De ce fiecare ministru din guvernele din 2007 încoace...

Autor: Sorin Pâslaru

25.06.2015, 20:33 2563

Mai sunt şase luni până când se trage cortina finală peste primul exerciţiu bugetar la care România a fost parte ca membră a Uniunii Eu­ropene şi devine clar că vom pierde cel puţin 5 miliarde de euro din cele 20 de miliarde de euro fonduri structurale europene alocate pentru perioada 2007-2013, decembrie 2015 fiind ultima lună în care se mai pot face plăţi pentru proiectele aprobate.

După această dată, orice proiect aprobat - în infrastructură, în resurse umane, în achiziţia de echipamente – va trebui să găsească finanţare la fondurile din exerciţiul bugetar aferent perioadei 2014-2020, deci va consuma din bani noi.

Astăzi (mai 2015), rata de absorbţie a fondurilor structurale este la 58% şi este puţin probabil să urce la 75% până în decembrie 2015, dar să spunem că va fi aşa. Rămâne un sfert din banii alocaţi necheltuiţi, în condiţiile în care Ro­mânia „ţipă“ după şosele, spitale şi şcoli.

Cinci miliarde euro pe care i-am avut la dispoziţie, dar conducătorii admi­nistraţiei româneşti i-au pierdut. Din 2007 până în prezent, România a avut doi preşedinţi, 10 guverne (cu premieri Tăriceanu, Boc, Ungureanu, Ponta) şi aproape 200 de miniştri. Cei 200 sunt direct responsabili de pierderea a 5 miliarde de euro, iar Curtea de Conturi trebuie să îi tragă la răspundere.

Curtea de Conturi constată sumele cheltuite nejustificat, dar aici trebuie să vină şi să constate sumele pierdute nejustificat. Facturi umflate sau bani pierduţi, răspunderea este aceeaşi.

5 miliarde de euro împărţit la 200 de miniştri şi preşedinţi înseamnă  25 milioane de euro de fiecare. Cu atât sunt datori românilor Băsescu, Tări­ceanu, Boc, Ponta şi restul celor care au condus România din 2007 până în prezent. Simplu.

Şi culmea este că au de unde da fiecare aceşti bani, după cum se vede în anchetă după anchetă. Este un caz clar de subminare a economiei naţionale: nefolosirea banilor gratis de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea ţării.

Până când responsabilizarea nu va fi făcută în mod direct, la persoană, administraţia românească nu va lucra pentru cei care au numit-o în funcţie. Banii neatraşi trebuie imputaţi direct celor care au guvernat România în această perioadă.        

Să nu mai vorbim despre faptul că cea mai proastă poziţie la absorbţia de fonduri (Bulgaria are deja 70%) a contribuit decisiv la discriminarea negativă a României la alocarea de fonduri structurale pentru perioada 2014-2020.

Deşi avem un PIB de 150 de miliarde de euro, al treilea PIB după Polonia şi Cehia şi în curând chiar vom depăşi Cehia (153 mld. euro în 2014), deci vom avea al doilea PIB după Polonia în Europa Centrală şi de Est, am avut cea mai proastă alocare de fonduri de la UE atât în exerciţiul bugetar 2007-2014, cât şi în cel actual. România a avut o alocare de circa 1.000 de euro per capita, faţă de Polonia  cu 1.700 de euro per capita şi media de 1.500 euro per capita pentru toate ţările din Europa Centrală şi de Est.

Polonia a avut la dispoziţie 67 de miliarde de euro în perioada 2007-2013, pe când noi am avut doar 20 de miliarde de euro la dispoziţie, iar în următorul exerciţiu bugetar Polonia are aproape 80 de miliarde de euro, iar România are doar 22 miliarde de euro. Deci Polonia ajunge la peste 2.000 euro per capita alocare, noi rămânem la 1.100 de euro per capita alocare.

Şi asta din cauza unor nemernici cu pantofi de 1.000 de euro în picioare care ne spun că trăiesc din salarii de 1.500 de euro pe lună, dar stau zi şi noapte numai să  inventeze noi sisteme de căpuşare a banilor publici.

Ei vin numai cu gândul să facă bani din funcţii publice, milioane de euro. Numai la asta se gândesc şi în rest mimează că lucrează pentru interesul public. Trebuie „raşi“ toţi. Şi vor fi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO