Opinii

De ce l-aţi arestat pe boierul Bian, dar nu şi pe vechilii de la ANOFM?

De ce l-aţi arestat pe boierul Bian, dar nu şi pe vechilii de la ANOFM?

Autor: Iulian Anghel

16.10.2011, 19:28 1952

În vremea fanarioţilor, boierii sau aventurierii plăteau Înaltei Porţi saci cu bani pentru o funcţie într-una dintre provinciile româneşti. Ajunşi în dregătorie, puneau pielea pe băţ trâgoveţilor ca să-şi scoată şpaga şi pârleala pentru că ştiau, din experienţă, că nu vor face purici şi plecau bogaţi după un an-doi, dacă mai apucau.

Pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, boierii români se cam săturaseră să-şi gestioneze singuri moşiile. Prinseseră gustul Parisului sau al Vienei, dar şi al Bucureştiului care începuse să aibă propria-i elită trândavă şi cheltuitoare. Dădeau pământul pe mâna vechililor care puneau dări peste dări pe ţărani, pentru a-l îndestula pe boier, dar şi propriile lor familii şi plecau bogaţi, după câţiva ani, dacă mai apucau.

Toţi dădeau mită pentru că ştiau că vor primi în urma acesteia, cu asupra de măsură.

De ce dau mită şefului lor funcţionari ai statului?

Silviu Bian, şeful Agenţiei Naţionale care se ocupă de "Ocuparea Forţei de Muncă" în România, a luat mită de la subordonaţi. Iar colegii i-au dat în septembrie 22.000 euro şi 19.000. A fost prins la finele săptămânii când încasa alţi 82.000 de lei, iar DNA susţine că aceşti bani reprezentau o parte din salarile funcţionarilor. Cum să dai mită din salariu şi de ce?

Ştim, ca regulă generală, că primim bani în funcţie de cât muncim, iar cuantumul salariului este legat de performanţă. Pretindem bani pentru ce facem, nu dăm. Dar funcţionarii de mai sus nu lucrează după această regulă generală. Şi nu doar ei. Fostul şef al Vămilor, Traian Mărginean, a cerut şi a primit 130.000 de euro mită pentru a promova pe cineva în poziţia de şef al Vămii Halmeu. De ce s-a dat şpaga? Pentru că putea fi repede "recuperată" şi însutită în doar câteva luni într-o astfel de poziţie.

De ce au dat şpagă funcţionarii de la ANOFM? Pentru că, înainte ca şefului instituţiei să-i fi fost organizat un flagrant, s-a mai dat mită. Bian a mai luat bani şi în septembrie şi nu avem de ce să nu credem că a mai făcut-o şi altă dată. De ce? Nu cred că există alte motive decât cele enunţate mai sus. Dacă ai un salariu mizerabil şi ţi se mai cere şi şpagă pentru el, o laşi baltă. Dar nu. Nu şi funcţionarii ANOFM. Pentru că aici sunt implicaţi şi bani europeni nerambursabili. Iar banii aceştia erau în pixul lui Bian. Nu dădeai şpagă nu luai bani europeni care se adăugau, probabil, într-un fel sau altul, prin diferite programe, "la salariu".

Care este diferenţa dintre Bian şi subordonaţii săi? Aceea dintre un boier şi vechilul său. Sunt pe trepte sociale diferite, dar ambii mulg o aceeaşi vacă. În cazul nostru bugetul statului care este format din impozitele tuturor. Şi proiectele statului cu bani de la UE, care ar trebui să contribuie la bunăstarea ansamblului societăţii.

Boierul şi vechilul mulgeau cât mulgeau vaca, dar, la un moment dat, li se mai şi înfunda -, ici o revoltă, colo o răscoală. Acum boierului Bian i s-a înfrundat. De ce nimeni nu vorbeşte de vechilii lui?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO