Opinii

De ce mă calci bai pe coadă? Nu vezi ce coadă frumoasă am?

De ce mă calci bai pe coadă? Nu vezi ce coadă...

Autor: Iulian Anghel

27.04.2018, 13:23 2656

Nu se scurta coada frumoasă a Doamnei Dăncilă, premierul României, dacă Domnul Iohannis, preşedintele României, călca din întâmplare pe ea. Şi nici coada bilingvă a dl-lui preşedinte nu s-ar fi scurtat, daca doamna prim-ministru călca pe ea. Din păcate politica Românei a ajuns la stadiul :”tu m-ai călcat mai mult pe coadă!!”

Problema este în Constituţie. Constituţia împarte puterea administrativă între Guvern şi Preşedinte.

Nu am nici har, nici dar sa mediez acest conflict. Mă voi supune rigorii lipsite de substanţă a unui om care ştie Constituţia aproape pe de rost.

Voi zice o poveste, aşadar.

Cu mulţi ani în urmă - vreo 18 - Adrian Năstase a dorit să introducă cota unică de impozitare, adică cu vreo 3-4 ani înainte de schimbarea sistemului fiscal cu care se laudă şi acum Dl Traian Băsescu.

Adrian Năstase era premier. Ion Iliescu era preşedinte. Ion Iliescu era un moşulică mic, îngropat în sinecura lui – aşa credeau cei mai mulţi dintre proşti. Când Ion Iliescu l-a chemat pe Năstase şi i-a zis: bai băiatule, vezi că întinezi idealurile socialismului, Adrian Năstase s-a făcut mic, mic de tot. Iar Năstase este un om frumos şi înalt.

Adrian Năstase era unul dintre cei mai puternici oameni din RO, la acel moment.

De ce nu este artizanul cotei unice? Pentru că nu a vrut Ion Iliescu. Adrian Năstase nu a ajuns preşedinte al RO pentru că partidul...

Constituţia noastră aşa e. Preşedintele şi guvernul împart puterea executivă. Practica este că Preşedintele are putere doar dacă controlează partidul care controlează guvernul.

Nu este cazul dlui Iohannis. De aceea partidul de guvernământ se comportă aşa, ignorând puterea pe care Constituţia i-o dă Preşedintelui.

Nu trebuie să regretăm ceva. Doar că, prin toate deciziile pe care le ia, PSD arată că vrea să transforme România într-o republică parlamentară, adică într-una în care şeful statului are un rol pur de reprezentare.

Nu este nici asta un dezastru. Franţa este o republică prezidenţială, Germania una parlamentară.

Povestea cu adevărat gravă este când schimbi regulile atunci când vrei tu: PSD vrea republică parlamentară când Iohannis este la Cotroceni şi va vrea republică prezidenţială când Dragnea va ajunge acolo, dacă va ajunge.

Asta nu e democraţie, asta e mizerie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO