Opinii

De ce muriţi mă de ciudă? Aşa suntem noi, plagiatorii, mai votaţi!

De ce muriţi mă de ciudă? Aşa suntem noi, plagiatorii, mai votaţi!

Autor: Iulian Anghel

11.12.2012, 14:41 6495
O să spun o poveste scurtă, cât mi-o mai amintesc şi pe sărite.

În 2000, Iliescu s-a întors la Cotroceni, dar partidul lui nu avea majoritatea în Parlament. Liberalii au ascultat de cantecul de sirenă a lui Adrian Năstase şi i-au sprijinit guvernul (era pericolul PRM, deh!) până ce distinsul flămând-şef de suflete politice de la Palatul Victoria a înghiţit PD aproape cu totul, în orice caz l-a lăsat fără grup parlamentar la Senat. Mi-l aduc aminte pe Hrebenciuc numărând de câte suflete pierdute mai avea nevoie până ce PSD (cred că se numea PDSR atunci) să facă majoritatea la Senat. "Trei..doi..unu..bingo!" Când, peste un an, Valeriu Stoica rupea demonstrativ, în faţa unei adunări liberale excitate, protocolul cu social-democraţii era prea târziu. Năstase racolase destul să nu mai aibă nevoie de el.

În 2004, la Casa Dante, înaintea alegerilor, acelaşi Adrian Năstase în coaliţia PSD "cruce" PUR" (cum numea Băsescu alianţa PSD+PUR (viitorul PC) semna cu UDMR protocolul care îi asigura încă 4 ani de guvernare. Nu a fost să fie: PUR (condus de Dan Voiculescu) şi UDMR au trădat PSD şi doar aşa a putut Alianţa PNL-PD care pierduse alegerile să ajungă la guvernare. La câteva luni însă Băsescu a numit alianţa cu PUR "soluţia imorală". Aşa au ajuns Voiculescu şi Băsescu duşmani de moarte - nu din cauza neprihănirii unuia şi a ticăloşiei celuilalt (sau viceversa).

Doi ani mai târziu, Băsescu, hrăpăreţ, a vrut întreg controlul şi aşa s-a rupt coaliţia PNL - PD "Dreptate şi Adevăr", aşa s-a făcut PDL cu fugarii din PNL, iar liberalii rămaşi ai lui Tăriceanu au guvernat cu sprijinul din opoziţie al PSD până în 2008, dată după care trebia să se facă (sperau unii) adevarata alianţă PSD-PNL.

Doar că Tăriceanu nu a răspuns "într-o duminică la telefon" şi aşa s-a ajuns la marea alianţă PDL-PSD.

Nu e de râsul lumii istorioara asta mică de 10 ani? Atâtea trădări în aşa scurt timp?

Restul îl ştim: liberali şi social democraţii, într-o mare alianţă de 70% cu Becali, Banias şi Ritzi şi toţi fugarii din PDL care reintră în Parlament nu pentru că au făcut ceva pentru ai lor, ci binemeritaţi cu un nou mandat - validat e drept de popor - pentru că au trădat la momentul oportun.

Nu-mi fac griji pentru democraţie şi nici pentru calitatea ei. Dacă poporul o vrea pe Ritzi - despre care au vuit televiziunile şi ziarele că e oglinda corupţiei din PDL - înapoi în Parlament, fie primit! Dacă poporul îl vrea pe Banias înapoi, fie primit, doar e vot uninominal! Cum sunt, cum nu sunt, au fost votaţi. Vorba domnului Ponta, din şedinţa de azi a PSD: "Aşa suntem noi plagiatorii, mai votaţi!"

Nu spun, aşadar: "democraţia se sfarmă în ropot de aplauze", ca în "Războiul stelelor".

Dacă peste câţiva ani nu voi mai relata despre astea se va găsi un reporter isteţ să o facă. Şi peste 10 ani văzând el o nouă mare coaliţie făcută să reziste cât imperiul lui Hitler făcându-se şi desfăcându-se, un parlament care-şi recuperează de sub o altă manta cercetaţii penal şi traseiştii politici, poate va avea un deja-vu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO