Opinii

De ce nenea Iohannis? De ce nenea Cîţu? De ce?

Iulian Anghel, editor politic al ZF

De ce nenea Iohannis? De ce nenea Cîţu? De ce?

Autor: Iulian Anghel

05.10.2021, 16:20 4602

Unde te duci, unde te întorci, dai cu ochii de “spitale”. Deschizi laptopul – spitale arse, morţi şi “indice de incidenţă”. Deschizi televizorul – spitale arse, morţi şi “indice de incidenţă”. Deschizi fereastra, “tilo-tilo”, salvările.

Spitalele cad, guvernul cade. De ce, domnule Iohannis? De ce, domnule Cîţu? De ce. “nenea Anghelache”? - cum sughiţă de plâns unul dintre personajele dintr-o dramă a lui Caragiale? De ce te-ai sinucis degeaba nenea Anghelache? De ce? Pentru care orgoliu şi pentru care dorinţă de mărire? Care duh din lampă a evadat şi v-a arătat comori de nedescris? Care Mefisto vi-a turnat vin în pahare din butoaie care nu există şi care demon v-a arătat năluci de frumuseţe pentru care merită să-ţi vinzi sufletul?

Pentru că asta aţi făcut voi. V-aţi vândut sufletul. De ce?

În Bucureşti spitalele sunt pline. Bolnavii cronici sunt lăsaţi în aşteptare, pentru că paturile sunt pline de mai noii pacienţi – cei cu Covid-19. În aceeaşi vreme, în Piaţa Obor, nimeni nu poartă mască - nici vânzătorii, nici cumpărătorii. Nimeni nu se simte constrâns să respecte vreo regulă. Coada la grătar este de 50 de metri, iar la punctul de vaccinare, aflat la doar zece metri distanţă, nu este nimeni. Cifrele din facturi cresc uluitor, preţul kilogramului de fasole verde nu a scăzut, în plin sezon, la sub 15 lei şi nici preţul prunelor la sub 10 lei. Inflaţia este aşteptată să ajungă la 7-8%, în vreme ce salariile stagnează. Iar statul vinde titluri cu dobândă de 4%, la o inflaţie de 7-8%. Hai să facem afaceri, copii!  Dar preşedintele are chef de schimbat guverne. De ce? Pentru că, dacă ar exista o explicaţie raţională, atunci ai putea spune: da! Nu se putea altfel! Dar ai avut o majoritate bună. Nici o majoritate de 70% nu este bună, pentru că atunci ai tendinţa de a-i strânge de gât pe ceilalţi 30%. Dar 55% cât însemna fosta coaliţie era rezonabil pentru că trebuia şi să asculţi opoziţia şi să-ţi promovezi proiectele proprii. PNRR, de pildă. PNRR nu înseamnă demagogia anunţată de guvern. Înseamnă şi închideri de mine, o reconversie socială dureroasă pentru cei mai năpăstuiţi dintre noi şi preţuri mai mari pentru toţi. Or, dacă tu nu poţi explica toate acestea, dacă guvernul tău majoritar nu-ţi poate susţine proiectele, cum le-ar putea duce în spate un guvern minoritar pe care tu îl vizezi?

Este pentru prima dată în viaţa mea când l-am auzit, azi, în Parlament, vorbind pe Claudiu Târziu de la AUR. Un discurs coerent, cum nu l-am auzit de la prim-ministrul Florin Cîţu, proaspăt şef al PNL şi proaspăt demis din poziţia de şef al guvernului. Că eu cred una, e una. Dar alţii l-au ascultat, poate, cu mai multă atenţie pe Claudiu Târziu sau pe Gabriela Firea. Şi nu ştiu cum vor judeca ei mâine.

Şi atunci? De ce aceste luni de prostie? Cui îi folosesc? Cui i-au folosit? Când în urmă rămân doar întrebări? De ce nu lasă dl Iohannis cârma altuia? De ce nu pleacă Florin Cîţu? Sunt dintre cei care au crezut că dl Cîţu este o alegere bună pentru şefia guvernului. După scorul cu care a fost demis se vede că am fost unul dintre puţinii care au crezut asta. Or, o ţară este condusă de o majoritate, nu de o oaste de strânsură. Aici este greşeala pe care au făcut-o domnii Iohannis şi Cîţu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO