Opinii

De la cel mai batran la cel mai tanar premier in 5 zile

15.12.2008, 19:04 22

Nimeni nu mai intelege nimic. Dupa socul coalitiei PSD+PC-PD-L, retragerea lui Theodor Stolojan de ieri a lovit naucitor. Nu numai in credibilitatea lui Stolojan sau a presedintelului Traian Basescu, dar in toti oamenii politici din Romania.

Daca maine ar fi alegeri anticipate, probabil ca ar merge la vot sub 15% din electorat. Si daca cineva ar avea un scenariu de distrugere a Romaniei, aceasta ar fi calea - intai prin distrugerea oricarei urme de credibilitate a clasei politice.
Nu stim la aceasta ora ce l-a determinat pe Theodor Stolojan, 65 de ani, sa se retraga din functia de premier desemnat dupa doar 5 zile de la numire, dar partea buna este ca a facut-o repede, inainte de votul in Parlament.
Nu stim nici daca aceasta alianta intre doua partide cu viziuni diferite asupra actului de guvernare va functiona - retragerea de astazi a lui Stolojan poate fi inceputul unei perioade de instabilitate politica puternica in Romania.
Ce a pierdut Romania si ce a castigat prin aceasta schimbare?
Emil Boc, 42 de ani, este, prin parcursul pe care l-a avut - in 10 ani de la lansarea in politica a ajuns primul-ministru al Romaniei - cu adevarat produsul nr. 1 al unei noi generatii de politicieni.
Presedintelui Traian Basescu i se pot reprosa multe, dar nu si faptul ca nu a impins in fata nume noi de politicieni. Unii din ei au confirmat, altii nu. Testul cel mai important pentru un politician ramane primaria, administratia locala, iar PD-istii au sesizat din timp ca aceasta este calea spre a ajunge unul din primele partide.
Pe de alta parte, mesajul de anticoruptie, descentralizare si debirocratizare pe care a venit Theodor Stolojan isi pierde din putere.
In afara de faptul ca este exponentul unei noi generatii de politicieni, Emil Boc este exponentul celui mai numeros segment de populatie din Romania - cei nascuti intre '66-'73. Vrem sau nu, Romania este dominata din punct de vedere demografic de aceasta generatie, nascuta dupa Decretul de interzicere a avorturilor din octombrie 1966.
Cristi Puiu (regizor), Dan Ostahie (patronul Altex), Lorand Szarvadi (actionar al Domo), sotii Funghina (proprietarii K-Tech Ultra Pro), Dragos Cinca (actionar al Flamingo) sau Adrian Cioroianu (fost ministru de externe) sunt alti reprezentanti ai acestui segment de varsta
Al cincilea copil la parinti, Emil Boc a facut doua facultati, a devenit asistent universitar, apoi a intrat in politica si a schimbat Clujul ca primar.
Boc a priceput repede cum sa te remarci ca politician - sa stii sa raspunzi la intrebari, sa fii in tema. "Citeam de dimineata toate ziarele ca sa stiu despre ce este vorba daca urma sa fiu intrebat", declara Boc Academiei Catavencu in urma cu cativa ani. Se spune de obicei ca ziarele schimba guvernele si ca dau jos prim-ministri. Iata ca mai si fac premieri.
 
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO