Opinii

Declaraţie neaşteptată: BCE anunţă că dacă doza de 1.080 de miliarde de euro injectată în economia stagnantă a Europei nu va fi de ajuns, programul de printare de bani va fi mărit şi extins

Declaraţie neaşteptată: BCE anunţă că dacă doza de...

Autor: Cristian Hostiuc

23.01.2015, 19:24 1141

Într-o declaraţie neaşteptată, unul din membrii boardului Băncii Centrale Europene afirmă că există posibilitatea ca programul de 1.080 de miliarde de euro, lansat joi pentru a scoate din deflaţie Europa, să fie mărit şi extins dacă nu se vor vedea rezultate, respectiv dacă inflaţia nu va creşte.

Benoit Coeure a declarat pentru Bloomberg la Forumul Economic de la Davos: Dacă inflaţia rămâne sub 2% pe termen mediu(sub ţinta BCE), atunci trebuie să facem mai mult sau să menţinem programul pe un termen mai lung.

Afirmaţia este şocantă pentru că vine la numai 24 de ore după ce BCE a anuţat că din martie va injecta câte 60 de miliarde de euro pe lună în economia Europei , până în septembrie 2016, în încercarea de a scoate bătrânul continent din stagnare şi deflaţie.

După anunţul de joi al BCE, pieţele financiare au reacţionat uşor pozitiv, dar nu au sărit în sus de bucurie. Deja analiştii spun că doza de 1.080 de miliarde de euro este prea mică şi nu va avea efectul scontat. Pieţele se gândesc că BCE ar trebui să vină cu un program de aproape 3.000 de miliarde de euro, cam cât a injectat FED în economia americană.

Programul american care a fost introdus de FED imediat după izbucnirea crizei a prevenit intrarea economiei SUA în recesiune, ducând-o chiar la o rată de creştere de 5% în T4 2014.

Europa se chinuie cu o rată de creştere cuprinsă între “ zero şi ceva şi unu la sută”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO