Opinii

Deloitte: Activarea mecanismului de protecţie temporară pentru cetăţenii ucraineni

Raluca Bontaş, Partener, şi Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România

Raluca Bontaş, Partener, şi Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România

04.03.2022, 15:50 79

Comisia Europeană a decis joi, 3 martie 2022, introducerea mecanismului de protecţie temporară pentru cetăţeni ucraineni. Ca urmare a acestei decizii, autorităţile române au confirmat, în cadrul unei conferinţei de presă oficiale care a avut loc vineri, 4 martie, faptul că mecanismul va fi aplicabil şi în România pentru acei cetăţeni ucraineni care aleg să rămână în ţara noastră.

Mecanismul de protecţie temporară presupune un proces simplificat care, cel mai probabil, va consta în: solicitarea scrisă/orală a cetăţeanului ucrainean către autorităţile române (cum ar fi Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări); decizia autorităţilor române cu privire la statutul acordat cetăţenilor respectivi; eliberarea documentelor oficiale pentru şederea în România (permis de şedere).

Astfel, cetăţenii ucraineni vor beneficia de o serie de drepturi de la momentul depunerii cererii, înainte de emiterea deciziei autorităţilor (de exemplu, servicii medicale, cazare în centre speciale, acces la servicii juridice şi de traducere). Ulterior aprobării cererii pentru protecţie temporară, cetăţenii ucraineni vor beneficia, printre altele, de acces liber pe piaţa muncii din România (cu drepturi asociate calităţii de angajat); acces la sistemul public de sănătate; acces la educaţie în sistemul public; ajutor social în cazul în care nu au mijloace de întreţinere suficiente.

În acest context, este de aşteptat ca autorităţile române să implementeze mai multe prevederi de acest gen în perioada următoare, dat fiind că mediul de afaceri, ONG-urile, voluntari şi alte entităţi interesate lucrează intens în mai multe direcţii pentru a asigura o integrare facilă a vecinilor noştri ucraineni în România, în aceste vremuri extrem de dificile pentru ei.

 

Material de opinie de Raluca Bontaş, Partener, şi Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO