Opinii

Demisia de onoare a lui Blaga - o lecţie pentru şefii poliţiştilor şi jandarmilor

Autor: Mediafax

27.09.2010, 23:30 13

Demisia de onoare a lui Vasile Blaga are semnificaţia uneilecţii pentru şefii structurilor MAI, care nu au ştiut săgestioneze o situaţie fără precedent, mitingul colegilor lor,acceptând tacit revolta celor peste 6.000 de poliţişti,reprezentând mai puţin de zece la sută din efectivele MAI.

Directorul Direcţiei Generale de Informaţie şi Protecţie Internă(DGIPI - serviciul secret al MAI) Ştefan Pop, şeful JandarmerieiOlimpiodor Antonescu şi şeful Departamentului de Ordine şiSiguranţă Publică Dan Valentin Fătuloiu - cel care supervizaactivitatea celor două structuri în situaţii excepţionale - au fostresponsabilii care trebuia să asigure ordinea în Bucureşti înperioada mitingului.

Este de neexplicat cum şefului DGIPI i-au lipsit informaţiileprivind desfăşurarea de forţe de ordine nemulţumite de politicasalarială a Guvernului şi cele referitoare la mişcarea coloaneicătre Administraţia Prezidenţială. Iar dacă le ştia, Ştefan Pop fiea minimalizat efectul mitingului, fie nu a transmis celorîndreptăţiţi să ştie la ce se pot aştepta din partea poliţiştilor,poliţiştilor de frontieră, angajaţi ai penitenciarelor şicelorlalţi sindicalişti.

Pe de altă parte, se ridică întrebarea de ce şeful Jandarmerieinu a dat ordin să se constituie cordoanele triple ce înconjoară deobicei protestatarii mai virulenţi, iar jandarmii nu au încercat săîşi oprească colegii să plece într-un marş neautorizat.

Alt aspect bizar în evenimentele care au condus la demisia luiVasile Blaga este lipsa de reacţie a lui Dan Fătuloiu, un ofiţer cumultă experienţă la conducerea unor instituţii din cadrul MAI, careînsă nu a găsit soluţii de a menţine ordinea şi siguranţa publică,în absenţa ministrului de interne.

Mai mult, protestatarii din Piaţa Victoriei, care s-au mutatapoi la Cotroceni, au cerut să vorbească cu cineva din conducereaMinisterului de Interne, în lipsa lui Vasile Blaga şi apreşedintelui Traian Băsescu. Fătuloiu nu a invitat liderii desindicat la discuţii atunci când aceştia au vrut să vorbească. Maiales că pe parcursul săptămânii trecute Inspectoratul General alPoliţiei Române a comunicat că îşi manifestă disponibilitatea laorice formă de dialog şi analiză, pentru ca împreună cuorganizaţiile sindicale şi organizaţia profesională să identificecele mai bune soluţii de rezolvare a conflictelor.

Joi 23 septembrie în jurul orei 16.00, MAI a anunţat că VasileBlaga participă a doua zi la Adunarea Generală Aniversară aAsociaţiei Municipiilor din România de la Bistriţa. Tot în 24septembrie ministrul Vasile Blaga a mers la Târgu-Mureş, unde s-ausărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea

SMURD - un serviciu cu rezultate notabile în salvarea de vieţiomeneşti.

În condiţiile acestei agende, deci a absenţei ministrului, ceitrei şefi de arme ai MAI au părut că nu au găsit căi de comunicare,efective poliţieneşti sau pur şi simplu au fost depăşiti desituaţie, astfel că şi-au lăsat colegii să fie manevraţi desindicalişti, cu practică în domeniu.

În consecinţă, vineri 24 septembrie 8.000 de sindicalişti,majoritatea poliţişti, poliţişti de frontieră, angajaţi aipenitenciarelor, sub "supravegherea" jandarmilor, care însă auuitat să dea drumul la camerele de filmat, aşa cum au obligaţia înmomentele tensionate de la un miting, au băut sucuri, dar şialcool, au aruncat cu recipiente pe platoul oficial alAdministraţiei Prezidenţiale şi au strigat la unison: "Ieşi afară,javră ordinară!". Câţiva protestatari au avut armele din dotare,altora le-au fost văzute tocurile de la arme.

Totul a culminat cu aruncatul caschetelor, caschete care poartăînsemnele armei din care fac parte, dar şi simbolurilenaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO