Opinii

Depinde de pe ce pozitie vorbesti

15.12.2000, 00:00 19



Mai intotdeana, parerile si afirmatiile se schimba in functie de pozitia de pe care vorbesti. Acest lucru este valabil mai ales daca esti un lider public, dar mai esti responsabil si de o afacere privata. Una spui si sustii cu tarie, in prima varianta, cand toata lumea se uita la tine, iar alta faci in afacerea privata. Aproape invers.

O parte din liderii economici ai PDSR, cei care au legatura cu sistemul bancar, s-au declarat nemultumiti ca bancile nu crediteaza economia, ca BNR si Ministerul Finantelor incurajeaza acest lucru iar din aceasta cauza lucrurile nu merg bine in economia romaneasca.

Protestul public este ca bancile s-au invatat sa isi plaseze banii la Ministerul Finantelor, acolo unde riscul este nul, si unde se incaseaza dobanzi mari. In acest mod, bancile au ajuns sa nu mai fie interesate sa crediteze economia si sa-i sprijine pe agentii economici.

Aceasta este pozitia publica, mai ales pusa sub forma "cand vom conduce noi, lucrurile se vor schimba, si vom impinge bancile si BNR sa dea credite". Iar agentii economici poate cred acest lucru.

Acum urmeaza bussines-ul personal, unde trebuie sa administrezi o banca privata, sa ai grija de banii actionarilor, printre care nu se mai regaseste statul. Poate sa ai grija si de banii tai personali. Aici lucrurile se schimba.

Creditele se dau mai putine, nu din rea vointa, ci pentru ca in economia reala afacerile bune nu sunt multe. Banii bancii si ai deponentilor sunt plasati tot in titluri de stat. Unde a disparut pozitia publica ale carei "vorbe" trebuie sustinute cu fapte, pe cont propriu, pe bani proprii si nu pe cei ai statului?

Pur si simplu a disparut. PDSR, preia acum toata politica economica si cea bancara. Deja unii din responsabilii economici incep sa-si puna problema de unde vor face rost de bani neinflationisti pentru acoperirea deficitului bugetar.

Relansarea economica prin credite acordate de banci probabil ca va ridica aceleasi intrebari. Lucrurile in sistemul bancar sunt mult mai asezate acum, iar perioada de euforie, cand se credita tot, a disparut.

Bancherii au devenit mult mai stransi la punga, iar orice afirmatie a oficialilor este privita cu ingaduinta, avand in vedere ca economia reala arata altcumva atunci cand administrezi o afacere proprie, decat atunci cand vorbesti dintr-o functie publica.

Mai mult ca sigur multe luni de-acum incolo, Ministerul Finantelor si BNR tot la banci se vor adresa pentru a sprijini finantarea statului, pentru ca in alta parte bani nu prea sunt. Iar dobanzile pentru banci vor fi tot mari, iar riscul va fi zero. Iar totul va fi intr-o intelegere tacita, si binevenita pentru ambele parti, ca si pana acum.

Este de inteles reactia din aceste zile a bancilor dar si a Ministerului Finantelor cand in Monitorul Oficial a aparut o lista - nedorita de nici una dintre parti - cu bancile, banii si dobanzile care se vehiculeaza prin piata intre tranzactiile facute poate "cu telefonul" si "pe ochi frumosi".

Bancile au sarit ca arse, avand in vedere ca apar cu nume, si au invocat confidentialitatea tranzactiilor. Pe de alta parte Ministerul Finantelor spune ca nu a vrut sa publice lista cu bancile, dar a fost nevoit de Consiliul Legislativ. Iar din aceasta lista a iesit o adevarata tarasenie.

Una din concluziile vietii economiei reale in care a intrat PDSR acum, cand a preluat conducerea Guvernului, este ca va dura ceva timp pana cand pozitia publica se va apropia de decizia privata. Iar intre timp, fiecare dintre parti se vor "ajuta" reciproc. Statul va avea bani, iar bancile vor avea profituri. Pierde cineva?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO