Opinii

Deputatul Andreea Paul: Comisia de Buget, Finante si Banci a Parlamentului a votat in unamitate chemarea la audieri a Consiliului ASF

Deputatul Andreea Paul: Comisia de Buget, Finante si...

Autor: Andreea Paul

03.12.2014, 16:52 748

"Azi am cerut si s-a votat cu unanimitate de voturi in Comisia de Buget, Finante si Banci a Parlamentului audierea presedintelui ASF si a responsabililor cu supravegherea pietei de asigurari in cazul anomaliilor semnalate in cresterea preturilor la politele RCA. 

ASF trebuie sa raspunda la cel putin 4 intrebari:

1. Care sunt costurile reale ale politelor de asigurare RCA in cazul celor 11 actori economici pe piata romaneasca?
2. Cat de mult din cresterea de RCA se datoreaza coruptiei, cat salariilor imense de la supravegherea asigurarilor, cat nepotismului si politizarii managementului companiilor de asigurare? Care este strategia ASF pentru recastigarea increderii in piata romaneasca de asigurari?
3. Cat din cresterile acestor preturi sunt JUSTIFICATE si cat ar trebui RECUPERAT de la persoanele care prin prost management au dus aceste companii pe pierderi?
4. Care este formula matematica de calcul acceptata de toata lumea pentru aceste rate de cresteri ale RCA? De ce nu este PUBLICA aceasta formula si periodic explicata populatiei

Supravegherea asigurarilor trebuie depolitizata, iar managementul companiilor trebuie lasat in mana specialistilor, a tehnocratilor. Deciziile acestora trebuie sa fie transparente si explicate populatiei pe intelesul larg. Cert este ca populatia este din ce in ce mai saracita si afla cu surprindere ca are de platit in fiecare an mai mult, iar pentru recuperarea daunelor au de gestionat bariere nejustificate. Oamenii trebuie sa stie DE CE dau respectivii bani pentru asigurarea auto. 

Ca analist economic, am semnalat public problemele de pe piata asigurarilor auto la inceputul anului 2014: http://www.zf.ro/opinii/tinerii-in-romania-platesc-pentru-asigurarea-rca-de-5-ori-mai-mult-decat-un-adult-12133506.

Ca deputat, am depus o interpelare parlamentara adresata ASF-ului, prin care am cerut explicatii legate de lipsa de transparenţă la stabilirea preţului pentru asigurarea de răspundere civilă auto şi lacunele legislative care permit fraudarea sistemului. Raspunsul superficial si expeditiv al ASF il gasiti tot aici: http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=37350&idl=1

Cert este ca romanii sunt in strada si platesc politele foarte scumpe ale RCA. Tinerii, in mod particular, plătesc pentru asigurarea RCA de 5 ori mai mult decât un adult, decalaj mult mai mare în România decat in alte state europene cu piete financiare si de asigurari mai dezvoltate. 

Pentru coerenţā este nevoie de un sistem de reguli de bază, clare şi transparente, stabilite de ASF. Aceste norme nu trebuie să fie complicate sau inventate în bunul stil românesc, ci se pot prelua din buna practică europeană şi adaptate pentru piaţa din România, respectand directiva europeana in materie. Condiţia este să avem profesionişti responsabili, vointa si respect fata de cetateni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO