Opinii

Despre demnitatea socială. Toţi trebuie să plătim taxe la fel

Opinie Iulian Anghel, Editor ZF

Despre demnitatea socială. Toţi trebuie să plătim...

Autor: Iulian Anghel

02.06.2019, 13:05 3294

În piaţă la Obor poliţiştii îi iau la goană pe ţăranii din comunele alături de Bucureşti care vând o ceapă şi un pătrunjel, în afara pieţei. E o afacere ilegală, pentru că nu plătesc taxe pe venit. Dar este legal să nu plăteşti taxe pe venit în cazul angajaţilor de la 100 de metri distanţă, în clădirea Avrig 13.

Îl pune Necuratul, zilele trecute, pe Ludovic Orban, şeful PNL, să deschidă gura. Şi zice şi el săracu, că, dacă nu zici când câştigi nişte alegeri, când să mai zici? Şi zice, cum ziceam: „Nu mi se pare normal” ca cei din IT să nu plătească taxe pe venit.

Şi toţi sensibilii, în frunte cu vedeta facebookului Andrei Caramitru, i-au sărit la freză: că Orban nu înţelege economia. De ce?

Despre demnitatea socială se vorbeşte de mii de ani. „Zeciuiala” plătea statului evreii  din vechime – zece la sută din venit adică. Toţi la fel. Romanii din vechime plăteau impozit în funcţie de avere – se facea o evaluare a averii o dată la câţiva ani - , dar procentul era acelaşi pentru toţi, fie amărât fie bogat. Toţi erau egali - şi bogat şi sărac.

Agricultura aduce PIB-ului României 5-6%. IT-ul aduce României 5-6% anual. Sunt la egalitate. Dar ţăranii sunt alungaţi din pieţe, dacă nu plătesc taxe, iar aitiştii sunt aplaudaţi pentru că nu le plătesc. Unde este aici dreptatea socială?

Unde este demnitatea socială? Pentru că omul umblă, vede şi zice mai apoi. Băi, dar stai aşa: de ce eu să plătesc taxe, iar ală nu? De ce ăla, barosan de Botoşani, de Vaslui, de Neamţ, de Teleoman umblă cu sacou de 2.000 de dolari iar eu sunt în şoşoni, că eu nu-l ştiu pe el mare sculă de basculă!?

Omul este demn în toată sărăcia lui. Demnitatea omului sărac este cel mai mare câştig al a unei societăţi bogate. Dar ca să o ai trebuie să-l respecţi pe omul sărac. Dar dacă tu, bogat, nu plăteşti taxe, iar eu, sărac, plătesc, atunci la ce bun e toată literatura despre egalitate?

Credeţi că am inventat noi socialismul? Socialismul a fost, de la Platon încoace, o nevoie a oamenilor care s-au intrebat: băi, dar eu de ce plătesc taxe iar vecinul, nu?

Am trăit în socialism/comunism întreaga mea copilărie. Nu ne-a fost bine, eu nu-l vreu înapoi. Dar el este un strigoi. Credeţi că nu se va întoarce? Se va întoarce pentru că oamenii zic: mai, eu sunt un amărât care vinde pătrunjel în piaţă şi sunt amendat că nu dau taxe, dar ăla şi ălălalt câştigă 2.000 de dolari pe lună şi nu plăteşte impozit pe venit. De ce?

Subliniez, ca sa nu fiu înţeles greşit: nu este vorba aici de cei care lucrează în IT, meserii de excepţie, de mare valoare – ele sunt viitorul, nu am îndoială. Ci de faptul că toţi suntem egali în faţa legilor, deşi nu suntem egali în faţa vieţii. De aceea zic: de ce “acela mai puţin egal”, care vinde pătrunjel, trebuie să plătească taxe, iar „cel mai mult egal”, nu?

Nu are de-a face aici nimic cu „stânga” sau „dreapta” acestea sunt invenţii moderne. Romanii, când puneau impozit, nu ştiau de „stânga” sau de „”dreapta”, ziceau: toţi plătim la fel pentru că toţi mergem pe aceleşi drumuri.

Demnitatea socială este cea care face diferenţa între culturi. Capitalismul ar trebui să o preţuiască. Pentru ca ea a asigurat prosperitatea capitalismului în ultimii 70 de ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO