Opinii

O discuţie de acum 4 ani: Ioana, cine sunt ăştia? Cum să ajungă la venituri de 100 de milioane de dolari de la 6 milioane acum? Nu ai greşit cifrele? Ce fac ăştia, ce produc? După 4 ani, veniturile depăşesc 500 de milioane de dolari, iar robotul lor a procesat o cerere de şomaj tehnic în 36 de secunde, în timp ce unui om i-ar lua 15 minute

O discuţie de acum 4 ani: Ioana, cine sunt ăştia? Cum...

Autor: Cristian Hostiuc

02.02.2021, 10:30 17098

15 decembrie 2016, seara: Ioana, cine sunt ăştia? Cum să ajungă la venituri de 100 de milioane de dolari de la 6 milioane? Nu ai greşit cifrele? Nu, aşa mi-au spus. Ce fac ăştia, ce produc?

Asta a fost discuţia pe care am avut-o acum exact 4 ani cu Ioana Niţă, jurnalist la ZF, când mi-a adus la BT (Bun de Tipar) pagina 11 de Business Hi-Tech din ziarul care apărea a doua zi, pe 16 decembrie. Atunci am citit pentru prima dată despre UiPath.

Ioana mai scrisese în 2015 în ZF despre UiPath, într-un context în care 3 start-up-uri din România - DeviceHub.net, Traderion şi Uipath - au fost acceptate în cadrul incubatorului de start-up-uri de tehnologie Seedcamp din Londra, alături de alte 17 companii.

În decembrie 2016, Ioana i-a căutat să vadă ce mai fac şi a avut o discuţie cu Vlad Ionescu, directorul de marketing al UiPath, care i-a spus: În 4-5 ani vrem să ajungem la venituri de 100 de milioane de dolari, iar când vom ajunge acolo, compania ar trebui să valoreze 1 miliard de dolari.

Venituri de 100 de milioane de dolari? În condiţiile în care, în anul 2016 aveau 6 milioane de dolari, în 2015 au avut 1,2 milioane de dolari, iar în 2014 au avut 500.000 de dolari?

Ştiu că în tehnologie creşterile de la o lună la alta pot fi exponenţiale dacă produsul sau serviciul pe care îl vinde o companie capătă tracţiune. Dar asta se întâmplă la nivel mondial, cu o companie din Silicon Valley, nu cu o companie din România.

Nu am înţeles prea bine atunci ce făcea UiPath, dar am dat BT-ul pe pagină pentru că mi s-a părut interesant şi aveam în titlu cifre mari - 100 de milioane de dolari nu găseşti în fiecare zi - care au potenţialul de a atrage atenţia cititorilor.

Peste 4 luni, pe 28 aprilie 2017, a urmat primul Breaking News, real: UiPath a anunţat că a atras o finanţare de 30 de milioane de dolari de la câteva fonduri de investiţii, printre care şi Accel.

La ora 12, Daniel Dines, CEO şi fondator, a venit la ZF Live cu Sorin moderator, în studioul de la Marriott, unde îl aveam în acea zi. Cu o zi sau două înainte, Vlad i-a spus Ioanei că vor anunţa ceva tare şi dacă pot să vină la ZF Live. După emisiune, l-am cunoscut prima dată pe Daniel Dines şi am aflat ce fac ei. Înlocuiesc printr-o aplicaţie, printr-un robot, procesele repetitive făcute de oameni, de exemplu cele din contabilitate, de introducere a facturilor (în limbajul clasic, de birou, se cheamă linsul facturilor). Din 7 oameni rămân 2, asta mi-a spus Daniel Dines. Şi mi-a rămas în minte.

Investiţia de 30 de milioane de dolari, pe care au atras-o prin vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni, evaluase compania la 120 de milioane de dolari, un nivel foarte mare pentru România pentru un no-name.

Auzisem de Accel, fondul american de investiţii care a fost printre primii investitori în Facebook şi dăduse lovitura, şi mă întrebam ce descoperiseră ei în România, la UiPath.

Îmi rămăsese în minte afacerea LiveRail, un start-up pornit din Cluj în 2007 de către Sergiu Biriş şi Andrei Dunca (i-am avut pe copoerta Business Magazin în vara lui 2007) şi care ajunsese după 7 ani în Silicon Valley şi fusese cumpărată de Facebook pentru 500 de milioane de dolari.

Daniel Dines mi-a spus atunci, în mezaninul de la Marriott, că vor avea o creştere accelerată pentru că se extind în toată lumea, că vor ajunge la  o evaluare de peste 1 miliard de dolari, că se vor lista la New York, cândva.

Peste un an, în 2018, a venit un alt Breaking News - UiPath a atras o nouă investiţie de 225 de milioane de dolari, compania fiind evaluată la peste 1 miliard de dolari. Iar a doua zi, Daniel Dines venea la ZF Live pentru o discuţie cu mine despre cine este el şi cum a ajuns aici.

Nicio companie din România nu mai luase o asemenea investiţie. Ca să ne dăm seama de dimensiunea cifrelor, în 1998, Banca Naţională a României, cu rezerve de aur în spate de 103 tone, de-abia strânsese într-un împrumut de urgenţă 200 de milioane de dolari ca să nu intre România în încetare de plăţi.

Iar suma asta, de 225 de milioane de dolari, o atrăsese o companie care avea sediul într-un apartament din Delea Veche şi care în 2013/2014 fusese la un pas de faliment pentru că terminaseră banii dintr-o investiţie anterioară de 1,5 milioane de dolari, făcută de Earlybird, un fond de investiţii.

Aşa, pentru istorie, Dan Lupu, care era de la Earlybird, descoperise UiPath.

La ZF Live, Daniel Dines a povestit cum a ajuns UiPath aici şi cine este el, cel care a venit din Oneşti, la finalul anilor ‘90, la Facultatea de Matematică din Bucureşti. După 2000 el a plecat la Microsoft în Seattle, dar s-a întors în ţară în 2004, cu ideea de a pune pe piaţă o companie de tehnologie. După 2018, evaluarea UiPath a urcat la 3 miliarde de dolari, apoi la 5 miliarde şi apoi la 10 miliarde. În total, UiPath a atras investiţii de 1 miliard de dolari, bani cu care s-a extins în întreaga lume.

Cu Daniel Dines am mai participat la o conferinţă făcută de firma de audit şi consultanţă EY în vara lui 2018.

Exact după 4 ani, vineri, 16 decembrie 2020, UiPath a anunţat că a depus la Autoritatea de Reglementare Americană pentru Piaţa de Capital (SEC) documentul preliminar pentru listarea la bursă.

Veniturile companiei nu au ajuns la 100 de milioane de dolari, cum au spus ei în 2016, ci la 500 de milioane de dolari, iar valoarea estimată a companiei nu este de 1 miliard de dolari, ci de 20 de miliarde de dolari.

Pentru a avea dimensiunea cifrelor, este bine de spus că cea mai mare companie românească de la Bursă este Petrom, care are o capitalizare de 4,3 miliarde de dolari la venituri care depăşesc 5 miliarde de dolari, iar Erste, acţionarul BCR şi cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, este cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de peste 12 miliarde de dolari.

În Europa de Est nu există nicio companie care să fi ajuns la evaluarea UiPath, nici în Cehia (apropos, fondul de investiţii Credo de la Praga a fost şi este unul dintre acţionarii UiPath) şi nici în Polonia. Allegro, e-mag-ul polonez, are o valoare bursieră de 10 miliarde de dolari.

UiPath este acum o companie globală, dar măcar putem să ne mândrim că a pornit din România, iar centrul de dezvoltare se află la Bucureşti, în Piaţa Romană, lângă ASE. Dacă Dan Lupu de la EarbBird i-a descoperit, o altă româncă, Luciana Lixandru de la fondul de investiţii american Accel i-a susţinut mai departe începând din 2017. Ea este acum şi membru în boardul UiPath.

Public, fondatorii UiPath sunt Daniel Dines şi Marius Tîrcă, directorul de tehnologie. Dar alături de ei au mai fost 3 oameni, fondatori - Andra Ciorici, director de produs, Lavinia Cojocaru, lead software developer şi Adrian Dorache, dezvoltator de soft.

Din veniturile de 500 de milioane de dolari la care a ajuns UiPath, nu cred că mai mult de 10 milioane de dolari provin din România.

Foarte puţină lume înţelege ceea ce fac ei, respectiv pot să înlocuiască procesele repetitive făcute în cadrul companiilor în financiar, în HR etc. Iar un roboţel costă 4.000 de euro, nu cere mărire de salariu, lucrează 24/24 h, nu are zile libere şi nu se îmbolnăveşte.

UiPath a început să lucreze puţin cu guvernul României pentru câteva proiecte.

Răzvan Atim de la UiPath a declarat în octombrie că firma a lucrat pro bono pentru Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru eficientizarea procesului de prelucrare şi validare a cererilor de şomaj tehnic, cu scopul de a livra la timp banii cetăţenilor.

“Acolo am ajutat oamenii din instituţie să trimită la timp ajutorul de şomaj tehnic pentru anumite categorii sociale. Era vorba de 100.000 de oameni, iar pentru unii dintre noi câteva sute de lei sunt foarte importanţi. Am automatizat, pentru a-i ajuta pe angajaţii cu volume foarte mari de lucru să trimită banii la timp. Deadline-ul de livrare a banilor era de 10 zile lucrătoare, ceea ce s-a şi întâmplat, robotul procesând între 10.000-15.000 de cereri pe zi. Dacă se lucra fiecare cerere manual, angajatului public îi lua 15 minute. Robotului i-a luat 36 de secunde. A fost un proiect de suflet, nu am vrut să cerem bani, am vrut să ajutăm, iar oamenii din instituţii ne-au susţinut. Am acoperit 38 de judeţe din 42. Continuăm demersurile, vorbim şi cu a doua instituţie mare şi cu alte ministere. Un dialog s-a iniţiat”, a explicat Răzvan Atim, managerul UiPath pentru Europa de Est.

UiPath se va lista anul viitor la New York şi probabil că va atinge o evaluare de 20 de miliarde de dolari.

UiPath este o excepţie, este puţin probabil ca în următorul deceniu vreo altă companie pornită din România să ajungă la aceste cifre. Probabil că vom mai avea unicorni, cel mai probabil fiind Superbet, care a vândut un pachet de acţiuni minoritar către Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii americane, la o evaluare de peste 700 de milioane de euro. Cel mai probabil evaluarea Superbet a depăşit acum 1 miliard de euro.

Dar poate cel mai mult am putea avea nevoie de UiPath în restructurarea administraţiei publice, în automatizarea dosarelor cu şină.

Să vedem ce guvern şi-ar asuma o asemenea restructurare?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO