Opinii

Divorţul dintre ALDE şi PSD. Când ai prea mulţi bani, când o duci prea bine, când viaţa din maşină e roz, ce poţi să faci mai mult: Să te sinucizi, politic. Bine că economia şi businessul merg înainte şi nu depind de Guvern

Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Divorţul dintre ALDE şi PSD. Când ai prea mulţi bani,...

Autor: Cristian Hostiuc

26.08.2019, 21:54 17545

România a avut în T2/2019 a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană: 4,6%.

În S1 economia a crescut cu 4,7%. Chiar dacă nu mai este creştere economică de 5%, nici 4,7% nu este o cifră rea, ci dimpotrivă.

Marile economii de-abia cresc cu 1% sau cu 0%, iar România reuşeşte să marcheze o creştere economică de patru ori mai mare.

Că această creştere economică vine din consum, iar în acest an şi din construcţii, şi mai puţin din industrie, este o altă problemă.

Salariile continuă să crească, de multe ori cu două cifre, iar cererea de forţă de muncă este în continuare ridicată.

România depinde de ce se întâmplă în Europa, şi în special în Germania, dar şi piaţa internă creşte, echilibrând puţin businessul.

Restaurantele o duc bine, iar un chelner poate ajunge să câştige din bacşiş şi 1.000 de euro net pe lună, banii lui.

Afacerile imobiliare sunt în floare, iar vânzările de apartamente, chiar dacă au un ritm de creştere mai redus, susţin noile dezvoltări imobiliare.

Bursa de la Bucureşti a avut o creştere de 35% în S1, cu tot cu dividende.

Dobânzile la lei cresc uşor, chiar dacă sunt sub inflaţie, dar atâta timp cât cursul valutar leu/euro este stabil, câştigurile sunt mari.

Pe plan extern, marile bănci centrale se pregătesc să dea din nou drumul la tiparniţa cu bani, ceea ce va ţine dobânzile la euro în continuare la un nivel extrem de mic.

România trăieşte cea mai bună perioadă din punct de vedere economic şi financiar.

În aceste condiţii, deşi nu se confruntă cu greve, cu sindicate în stradă ca să ceară măriri de salarii, cu cereri de locuri de muncă, cu nemulţumiri economice, Guvernul PSD-ALDE, câştigător în alegerile din 2016, a decis că nu mai pot să trăiască împreună şi că mai bine divorţează.

PNŢCD şi PDL au ieşit de la guvernare după crize economice, după perioade cu inflaţii şi creşteri de curs, cu prăbuşiri de bănci şi criza de la FNI, respectiv cu tăieri de salarii în perioada Băsescu-Boc. 

Acum nu este cazul. 

ALDE a anunţat luni ieşirea de la guvernare, iar Tăriceanu s-a aruncat în braţele lui Victor Ponta, copilul rebel care a fugit de acasă, din PSD.

Ce caută fiecare, PSD, ALDE şi Pro România, nu ştiu.

Cert este că atât ALDE, cât şi PSD fac tot posibilul să se sinucidă politic.

PSD, partidul care a guvernat cel mai mult România, vrea să se sinucidă pe mâna Vioricăi Dăncilă, care este mai apreciată de Traian Băsescu, duşmanul istoric al PSD-ului, decât de proprii lideri.

Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 din partea PSD, a felicitat ALDE că a ieşit de la guvernare: „Viorica Vasilica, acasă!”.

Este clar că PSD şi ALDE nu au candidaţi care ar putea să câştige Palatul Cotroceni. Dar asta nu ar fi fost o problemă pentru cele două partide, având în vedere că pot să trăiască foarte bine şi fără să doarmă în patul prezidenţial.

Cele două partide, care au supravieţuit fără probleme unei moţiuni de cenzură acum o lună, ar fi putut să ducă guvernarea până la alegerile parlamentare din toamna anului viitor.

Nimeni nu ar fi putut să îi scoată de la guvernare, de lângă buget, de lângă banii publici, de lângă contracte, etc.

Dar pentru că o duceau prea bine, că nu aveau ce face, PSD şi ALDE au decis să se sinucidă politic, şi să nu aibă niciun viitor pe cont propriu.

Tăriceanu cu ALDE nu strânge voturile noii generaţii şi nici ale antreprenorilor şi patronilor români, pentru că nu are discurs pentru ei, pentru că nu le înţelege nevoile şi agenda.

Tăriceanu vorbea mai mult pentru pensionari, acolo unde credea că e electoratul lui.

PSD, cu Viorica Dăncilă şi cu ceilalţi lideri din jurul ei, Fifor, Teodorovici, care se ascund sub fustele premierului pentru a nu fi făcuţi ei vinovaţi de dezastrul politic al partidului, au toată puterea executivă, au toate mijloacele guvernamentale şi banii bugetului, dar fac tot posibilul să-şi piardă electoratul şi voturile.

Nu cred că a interesat pe prea multă lume divorţul dintre PSD şi ALDE, având în vedere că economia şi businessul cresc, că oamenii au bani din salarii şi din credite, că sunt la munte şi la mare, în Grecia, Turcia sau Bulgaria, sau se plimbă prin Europa, ceea ce este bine.

Atâta timp cât cursul leu/euro este stabil, cât dobânzile la creditele în lei sunt jos, cât timp băncile dau credite ipotecare şi de consum, pe oameni nu îi interesează ce se întâmplă la Palatul Victoria.

Ceea ce e bine.

Dacă PSD şi ALDE au decis să se sinucidă politic, noi putem doar să le dăm like şi share.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO