Opinii

Dragi antreprenori demonstraţi că rezistaţi pe „baricada” economiei şi când vă e greu. Daţi un exemplu de solidaritate şi responsabilitate. Nu vă năpustiţi primii să cereţi ajutoare de la stat. Arătaţi că ştiţi să pierdeţi, uneori, pentru a câştiga respect şi a avea un viitor mai bun

Dragi antreprenori demonstraţi că rezistaţi pe...

Autor: Dragoş Dragoteanu

19.03.2020, 10:18 2657

   Dragi oameni de afaceri romani, mi-e teama ca nu (mai) avem sanse sa ne vindecam… De COVID 19 mai scapam, de mentalitatea asta se pare ca nu!

    Cativa antreprenori romani care, zic ei!, reprezinta oamenii de afaceri autohtoni, cu cifre de afaceri de peste 100 (una suta) milioane euro / an si profituri record, au inundat in ultimele zile ecranele tuturor televiziunilor, avand un singur scop: SA CERSEASCA! Niciunul nu vrea sa-si asume nimic, nicio greseala de business, nicio eroare in afacerile cu risc pe care le gestioneaza, nicio raspundere individuala de "manageri de top". Oare asta e mentalitatea generala in mediul privat? Ma indoiesc! In afaceri mai si pierzi, ca daca oricine deschide o afacere castiga mereu, nu ar mai exista angajati. Tot romanul ar fi patron.

    Ipocrizia unor reprezentanti ai mediului de afaceri nu cunoaste limite. Majoritatea a facut "stanga-'nprejur", la primul virus care umbla prin Romania. Au schimbat macazul de la patroni de succes - cand economia duduia, la cersetori de frunte. Ma intreb: daca Romania ar intra intr-un conflict militar, ce-ati face fratilor, ati pleca cu primul private jet disponibil? Sau ati vrea sa va achite inamicul pierderile? Daca maine ar fi un cutremur major, unde si cui v-ati mai plange? V-ati muta cu cortul in Piata Victoriei, cu mana intinsa?

    Cei mai multi antreprenori locali au facut bani frumosi in ultimii 5-10 ani. Unii, sume pe care nu si le-au imaginat vreodata, neam de neamul lor. Pe vremea lui Ceausescu eram obisnuiti/nevoiti sa invatam la lumanare - decretei fiind, mancam ce puteam, ne uitam dupa avione pe cer. Acum, unii dintre voi aveti posibilitatea sa inchiriati oricand avioane private, sa faceti excursii superluxoase, sa va spargeti in figuri la Monte Carlo sau Las Vegas si ce sa vezi? Acum, lipsa de viziune, frica de esec, teama de faliment, scot in evidenta vulnerabilitatile afacerilor din toate domeniile si caracterul celor care le detin.

    Reprezentantii patronatelor, ani de zile au fost pe profit (si ce profit? - milioane de euro anual), au beneficiat si speculat orice oportunitate din piata in care au actionat. Acum va e frica? Unde este exemplul vostru de curaj si tenacitate? Unde sunt modelele de succes antreprenoriale autohtone? Sariti repede si propuneti 100 de masuri guvernului? Mai sa fie, nu una, nu zece, ci 100 de masuri. Extraordinar tupeu!

Cand dadeati pe afara de bine ce va mergea, de ce nu ati propus o masura pentru cresterea impozitelor pentru profiturile fabuloase, cand economia duduia?

    Sute de mii de romani vin de afara, loviti de "pribegia" economica din Italia sau Spania, si nu se stie ce vor manca luna viitoare sau daca vor mai avea unde lucra anul asta si voi, asa zisii "oamenii de succes" vreti sa fiti primii beneficiari ai....ajutoarelor de stat?! Nu ar fi mai corect sa va reinventati putin, sa va restructurati afacerile, in loc sa invocati criza care sta sa vina? Oricum, statul va fi nevoit sa ajute angajatii, pentru ca economia sa nu moara.

    Multi aveti milioane de euro puse deoparte, averi de averi, aici sau afara. Multi v-ati asigurat urmatoarele 2-3 generatii de mostenitori. Chiar asa, nu aveti pic de demnitate sa stati putin in umbra sau la coada problemelor guvernantilor, a oamenilor cu reale probleme de supravietuire, macar 2-3 luni. Chiar nu vreti sa faceti un efort financiar si sa va platiti cateva luni angajatii loiali, cu care ati facut profit, pana se mai opreste criza? Nu va e putin jena sa cereti pomeni, inaintea altora care o duc sau o vor duce infinit mai rau decat noi?

    Daca imi veti spune ca va pasa de angajatii vostri mai mult decat de propriul buzunar, cred ca va place sa va mintiti frumos. Eu, ca si voi, antreprenor 100%, va spun ca va ganditi la afacerea voastra, inainte de angajati. Va e frica de faliment, mai ceva decat de moarte! Adica, cum, nu va vine sa credeti ca puteti sa aveti pierderi cateva luni, dupa ce ati castigat cativa ani? Obisnuiti-va cu gandul! Demonstrati ca rezistati pe "baricada" economiei si cand va e greu. Dati un exemplu de solidaritate si responsabilitate. Pentru mine, aceia sunt antreprenori adevarati. Cei care stiu sa si piarda, uneori, pentru a castiga respect si a avea un viitor mai bun.

    Singura speranta a Romaniei a ramas caracterul unor oameni care nu se duc la cersit, la prima "strigare". Va invit sa va uitati in oglinda, inainte sa mai iesiti la emisiuni televizate. Vedeti ce-ati realizat pana acum. Fiti mandri de munca si succesul vostru, dar faceti comparatie acum si cu oamenii napastuiti de soarta. Puteti sa scoateti bani din buzunare pentru angajatii care v-au fost fideli si cu care ati facut tone de bani, inainte sa-i vrajiti, cum ca:"uite, guvernul nu vrea sa va/ne ajute!".

    Inainte de orice, fiti oameni puternici. Fiti ceea ce se cere in antreprenoriatul de succes: valori si repere de urmat!

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO