Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: 9 motive solide pentru a închide fabricile de medicamente din România

OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: 9 motive solide pentru...

Autor: Dragos Damian

20.06.2019, 18:12 1720

Industria farmaceutica din Romania este pe langa industria de automotive singura dintre industriile prelucratoare care nu numai ca nu a inchis situri de fabricatie dupa 1995 ci a continuat sa se dezvolte – astfel incat astazi cele peste 30 de fabrici de medicamente din Romania sunt competitori seriosi atat pe piata domestica cat si la export.

Avem ca tara o sansa extraordinara, si anume de a putea deveni independenta ca si sursa de medicamente esentiale, fabricandu-le pe plan local transferand tehnologie de ultima generatie.

Astfel ca lucrand de 15 de ani intr-o fabrica de medicamente din Romania si asistand la inchiderea a cel putin doua situri (unul aflat in proprietatea statului) ma intreb deseori de ce nu asculta politicienii romani de problemele ridicate de industrie? De ce autoritatile nu modifica nimic in reglementarea preturilor, a suprataxarii, a termenelor de aprobare a diverselor solicitari? De ce trusturile de presa si think-tank-urile organizeaza dezbateri despre domeniul farmaceutic dar nu invita reprezentatii locali.

Am facut un inventar asupra ratiunilor pentru care ar fi de dorit ca Romania sa nu aiba industrie de manufactura de medicamente, asa cum nu mai are industrie chimica, ramura-sora. Pentru ca, fie ca vorbim de un plan sau la intamplare, directia spre care ne indreptam este de inchide fabricile de medicamente, de vreme ce cota de piata a medicamentelor fabricate in tara a scazut in 10 ani de la 42% la 23%, preturile la medicamente sunt inghetate de 4 ani in ciuda unei inflatii cumulate de 15% si a unor cheltuieli directe care au crescut cu 110%, iar fiscalitatea de tip unic – impozit pe cifra de afaceri si impozit pe cifra de afaceri – a ajuns la 42%

9 motive suficient de serioase pentru a nu mai avea fabrici de medicamente in Romania sunt redate mai jos. Astept completari la ele, politicienii, guvernantii, economistii, finantistii, analistii, lobby-istii si firmele de avocatura au o lista mult mai lunga.

1. A doua piata ca marime din Europa Centrala si de Est ECE.

Nu atat dimensiunea in sine a pietei de medicamente din Romania este importanta cat efectul de baza si nevoile neacoperite datorita unui sistem sanitar ineficient. Astfel incat spre a acoperi nevoile pacientilor romani, importatorii nu au nevoie de competitie de la fabricantii din tara.

2. Pozitia geostrategica

Exporturile din Romania tintesc si acopera foarte bine zona tarilor din fosta URSS, Orientul Mijlociu si Asia Continentala. Deranjeaza, nu-i asa, prezenta unor fabrici in Romania care au astfel legaturi comerciale cu piete emergente de sute de milioane de locuitori

3. Situri moderne de fabricatie

Desi are o traditie de aproape 100 de ani, dupa investitii de peste 500 milioane de Euro in ultimii 15 ani, fabricatia de medicamente din Romania,  are probabil cea mai moderna infrastructura tehnlogica din ECE, putand produce orice tip de medicamente. Asta deranjeaza din nou foarte tare.

4. Resursa umana

Peste 5000 de oameni foarte bine pregatiti lucreaza in manufactura de medicamente din Romania. Si alte 10000 de joburi sunt create pe orizontala si vertical. Asa incat este mai util ca fabricile din tara sa se inchida si cei peste 5000 de specialisti sa se alature migratiei selective de resursa de munca calificata din Romania.

5. Costuri reduse de operare

Costurile reduse, eficienta operationala si productivitatea inalta sunt atu-uri de succes pentru preturi reduse de vanzare. Nimeni nu isi doreste insa ca din fabricile din Romania sa plece in UE medicamente mult mai competitive ca si pret.

6. Taxe si impozite platite in Romania

Cam 1 miliard de lei pe an platesc fabricantii de medicamente din Romania in taxe si impozite catre statul roman, bani care raman pentru scoli, spitale, sosele. Nu este mult raportat la alte industrii, dar nu vrem sa riscam nimic – pentru ca prin inchiderea propriilor fabrici de medicamente Romania va avea un deficit bugetar suplimentar, devenind si mai vulnerabila economic.

7. Productia de medicamente strategice

Injectabile, perfuzabile, antibiotice, vaccinuri (inchise), nistatina. Sunt tari care viseaza sa aiba asa ceva si nu vor avea niciodata. O astfel de varietate de produse, care ajung inclusiv la export, este probabil elementul care deranjeaza foarte tare.

8. Tinte pentru terenuri imobiliare

Fabricile din Bucuresti, Cluj, Iasi, Tg Mures stau pe niste terenuri valoroase, pe care mai bine s-ar construi ansambluri rezidentiale, mall-uri, cladiri de birouri – acestea sunt sectoarele economice de valoare adaugata pentru viitorul tarii, iar nu fabricile de medicamente.

9. Peste 3000 de fabrici inchise dupa anul 1996

Odata cu lichidarea a mii si mii de fabrici au fost puse la pamant sectoare intregi de industrii prelucratoare, Romania devenind captiva in intregime importurilor. In baza acestor experiente este recomandabil sa se inchida si fabricile de medicamente, astfel incat sa putem aduce totul din import.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24