Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Eu zic să facem puncte de vaccinare în zonele de demonstraţie. Să manifestăm, să strigăm, să fim suparaţi pe virus şi de aceea să ne vaccinăm, să scăpăm de el. Şi pentru asta Guvernul să ne dea 50 de lei şi o zi liberă

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Eu zic să facem puncte...

Autor: Dragos Damian

30.03.2021, 15:33 659

Când o să fim 7-8 milioane dintre noi vaccinaţi, probabil n-o să mai trebuiască să purtăm mască. Un calcul pe colţul mesei arată că poate fi vorba de 5 milioane angajaţi plus 3 milioane de seniori, cei peste 60 de ani.

Asta se va întâmpla din calculele statistice undeva în iunie. Astfel încât, în concedii vom avea certificate de vaccinare, cu care vom putea călători fara griji, alternativa fiind un test RT-PCR negativ, care la o familie de 4 persoane va trece de 1.000 de lei. Vaccinul este gratis.

Ce facem acum, coborandu-ne scuturile, cum se spune, este sa invitam valul 3 in case. Nu la noi, ci la parintii si bunicii nostri, inca nevaccinati. Si la colegii de serviciu, inca nevaccinati. Nu serveste nimanui, in special economiei, care nu îşi va reveni nici măcar anul asta, cu toate PNRR-urile din lume. Apropos, polonezii au 30.000 de cazuri pe zi. Sunt în lockdown total.

Iar pentru Guvern, mesajul este acelasi pe care-l dau de 4 luni. Functioneaza excelent conditionarea pozitiva, si asa dam destula conditionare negativa. Daca angajatorii ar putea da o suma de bani (deductibila, de aceea apelul este la Guvern) angajatului vaccinat, ar fi mai mult entuziasm de vaccinare. Si daca ar fi si o zi libera dupa vaccinare, mai ales ca uneori reactiile adverse reclama repaus a doua zi, am fi in situatia de conditionare pozitiva ideala.

La doua milioane de vaccinati si cu teste rapide de cumparat la toti pasii, nu sunt sigur ca testarea mai face sens, dar testele au fost oricum achizitionate, cineva a facut bani buni din teste si acum vrea sa faca bani buni din testare. Ni se spune ca proiectele de testare sunt sugerate de specialisti, de epidemiologi, insa dati-mi voie sa sper ca nu sunt aceeasi care in noiembrie 2020 au inchis pietele si au lasat mall-urile deschise sau acum au sugerat inchiderea magazinelor la ora 18, creand cozi incepand cu ora 16 in magazine si supercozi dupa ora 18 la benzinarii.

Avem multe restrictii care nu fac altceva decat sa oboseasca si sa inerveze oamenii. Nu vad empatie din partea guvernantilor, in schimb, si mai multe amenintari. Nu inteleg de ce politicienii, in loc de scandaluri, nu folosesc solutii practice si creative de conditionare pozitiva, de incurajare a oamenilor, inclusiv de stimulare financiara.

In loc de PNRR-uri “liste de dorinte”, intr-un an din care 6 luni sunt esuate economic, mai bine guvernantii ar da 500 lei pentru fiecare roman vaccinat, ca sa atingem tinta de vaccinare cat mai repede. Poate trebuie co-optati in CNCAV (daca nu cumva exista deja) cativa sociologi si psihologi, ca sa dea solutiile potrivite pentru a reduce incrancenarea romanilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO