Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia: “Elefănţelul” din pachetul de măsuri anticriză propus de Guvern

Dragoş Damian, CEO Terapia: “Elefănţelul” din...

Autor: Dragos Damian

12.04.2022, 14:47 1367

Pachetul de masuri anti-criza este imperfect, dar este un pas pentru a mai repara din puterea de cumparare, care a scazut cu peste 10%, in ciuda cresterii salariului minim.

Agricultura si constructiile sunt critice. Poate ca masurile anticriza vor genera si o efervescenta de constructii industriale.

Cei care muncesc cu adevarat in Romania spera ca voucherele vor ajunge la persoanele defavorizate, nu la cele care “stiu” cum poate fi pescuiasca orice pomana de la stat.

Trial and error. Daca ceva nu merge, poate fi schimbat. Bonus: daca la pachet au lucrat Ministrul Adrian Caciu & echipa si Cristian Socol, eu unul sunt mai linistit.

Pachetul o sa coste. Politicienii romani sa aiba curaj si sa ceara mai mult sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana, Romania va fi foarte afectata de conflictul de la est.  

Exista insa o anomalie care tine de propunerea de adaugare la salariul minim a sumei neimpozabile de 200 lei.

Exemplu de mai jos arata ca toti angajatorii care dau angajatilor in prezent un salariu brut intre minim 2550 lei si 2911 lei (si chiar mai sus), vor fi tentati sa desfaca contractele de munca si sa reangajeze pe minim + 200 neimpozabil. Vor economisi taxe de pana la 361 lei, platind acelasi net angajatului.

Probabil, mai mult decat oricand, este necesara o gandire serioasa a taxarii muncii, genul acesta de propuneri genereaza anomalii si distorsiuni care devin surse inepuizabile de idei pentru munca la negru si evaziunea fiscala dar si de efecte negative asupra angajatorilor onesti si, evident, asupra veniturilor bugetare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO