Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Top 100 al celor mai mari companii in functie de valoarea insumata a taxelor, impozitelor si contributiilor, raportata la numarul de angajati. ZF, provocarea anului 2022. Ca sa vada Domnii Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca cine este solidar cu Romania

Dragoş Damian, CEO Terapia:  Top 100 al celor mai mari...

Autor: Dragos Damian

08.06.2022, 15:48 478
 
 

Este bine sa clarificam pentru cei care nu sunt din domeniul afacerilor. Sanatatea. Invatamantul. Pensiile. Autostrazile. Sportul. Cultura. Finantarea partidelor politice. Salariile bugetarilor – chiar si cele ale consultantilor economici din Presedintie, Guvern si Parlament. Mai nou, suplimentul de tunuri si tancuri. Toate sunt platite din taxele, impozitele si contributiile varsate (e termenul tehnic) de cele mai bine de 1,5 milioane de companii inregistrate ca facand afaceri in Romania, conform ONRC. Desigur, la asta se adauga si banii veniti de la Uniunea Europeana, insa nu ne mandrim ca suntem campioni la absorbtie. Si, bineinteles, sa nu uitam de banii din imprumuturi, unde facem o treaba excelenta cu absorbtia, dar care la un moment dat vor trebui plati tot din taxe, impozite si contributii (ale copiilor si nepotilor nostri).

Asadar, banii nu provin din cresterea PIB-ului, nu din cifra de afaceri, nu din profit, nu din capitalizarea de piata, nu din listarea la bursa, nu din PR-ul companiilor, nu dintr-o hala industriala din care se vand importuri, nu dintr-un mall care regenereaza locul unei foste fabrici - desi, desigur, toate astea au rolul si contributia lor.

Si mai trebuie clarificat ceva pentru cei care nu sunt din domeniul afacerilor. Sanatatea. Invatamantul. Pensiile. Autostrazile. Sportul. Cultura. Finantarea partidelor politice. Salariile bugetarilor – chiar si cele ale consultantilor economici din Presedintie, Guvern si Parlament. Mai nou, suplimentul de tunuri si tancuri. Toate ar putea primi mai multi bani daca Romania nu ar pierde anual peste 150 de miliarde lei, un PNRR, din risipa bugetara, evaziunea fiscala, munca la negru, regimurile si scutirile fiscale discriminatorii si amnistiile clientelare.

Asadar, oricat de sisifica ar fi munca, provoc Ziarul Financiar sa faca un Top 100 al celor mai mari companii in functie de valoarea insumata a taxelor, impozitelor si contributiilor, raportata la numarul de angajati. Media pe angajat. Cu siguranta va fi un demers foarte dificil pentru ca neexistand o baza de date agregata va trebui colindat in mai multe locuri, la toate institutiile care incaseaza taxe, impozite si contributii.

Sau, mai simplu, pentru ca datele sunt publice, membrii selecti ai Anuarului de Business al Romaniei sa puna ei insesi la dispozitie valoarea insumata a taxelor, impozitelor si contributiilor, raportata la numarul de angajati (excluzand TVA, sunt cote si tratamente diferite si o evaziune epica). La urma urmei, este un motiv de mandrie si satisfactie sa arati cu cat contribui la sanatate, invatamant, pensii, autostrazi, sport, cultura, finantarea partidelor politice, salariile bugetarilor – chiar si cele ale consultantilor economici din Presedintie, Guvern si Parlament - si, mai nou, la suplimentul de tunuri si tancuri.

Iata, sparg gheata. In 2021, fiecare angajat al companiei Terapia a platit catre statul roman in medie circa 153 de mii lei in taxe, impozite si contributii.

Nu stiu daca un Top 100 al celor mai mari companii in functie de valoarea insumata a taxelor, impozitelor si contributiilor, raportata la numarul de angajati, este o initiativa de politica economica de dreapta sau de stanga. Dar in mod sigur va ajunge pe birourile Domnilor Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, care vor guverna cel putin pana in 2028 si care astfel vor avea in fata harta celor care sunt solidari cu Romania.