Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: 20 octombrie, ziua mondială a osteoporozei. O boală insidioasă, ticăloasa, periculoasă. La fel este şi dezindustrializarea. Aşa cum osteoporoza prăbuşeşte o fiinţă umană, dezindustrializarea a prăbuşit România în ultimii 35 de ani

Dragoş Damian, Terapia Cluj: 20 octombrie, ziua...

Autor: Dragos Damian

21.10.2024, 00:56 430

20 octombrie este Ziua Mondială a Osteoporozei, mai corect spus ziua mondiala de luptă împotriva osteoporozei. Chiar daca nu este o boală mortală in sensul clinic, osteoporoza, o boala degenerativă a sistemului osos, neprevenită si netratată, duce în timp la fracturi, imposibilitatea desfăşurării unei activităţi normale, reducerea calităţii vieţii şi, în ultima instanţă, a duratei vieţii.

Dezindustrializarea este osteoporoză pentru industrie,  macină coloanei vertebrală a unei ţări, prăbuşeşte întregul fundament al performanţei economice. Devii dependent de importuri, aşa cum un pacient cu fracturi datorate osteoporozei devine dependent de scaunul cu rotile.

Osteoporoza si dezindustrializarea seamănă pentru că sunt afecţiuni care evoluează tăcut in timp, în momentul in care iţi dai seama despre ce este vorba este mult prea târziu.

Osteoporoza si dezindustrializarea seamănă pentru că una din cinci persoane senioare suferă de osteoporoză, una din cinci fabrici au fost închise in România în ultimii 35 de ani fără a fi fost pus nimic in schimb.

Osteoporoza şi dezindustrializarea, vestea bună, este că ambele au scheme de tratament dacă, desigur, boala este identificată din timp.

Pentru cele 35 de fabrici închise in ultimii 35 de ani de la revoluţie, din lista de mai jos, este prea târziu, la fel ca pentru zecile de mii de specialişti care au plecat din ţară pentru ca aceste fabrici şi alte 7.000 au fost închise. Ca să nu se spună ca sunt un nostalgic comunist, consultaţi şi lista celor 50 de fabrici închise după 2010, publicata de ZF in 9 iunie 2023. Aproape 20.000 de joburi pierdute.

Dezindustrializarea României se vede în performanţa economiei din acest an, minus 5% producţie industrială pe primele 8 luni din 2024. Putem da vina pe pandemie, pe război, pe energie, pe inflaţie, pe globalizare, putem generaliza: ”toate ţările au probleme”, dar trebuie să admitem ca dezindustrializarea severă a României este rezultatul, în primul rând, al lipsei de bună guvernare, de responsabilitate, de viziune, a neînţelegerii resorturilor economiei. A lipsei de specialişti, de strategi şi, de ce nu, de patrioţi.

De 15 ani vorbim de industrii digitale, industrii verzi, industrii inteligente, industrii creative – dar nu am auzit pe nimeni sa spună: ”Hai sa fabricam panouri solare, microcipuri, calculatoare, telefoane mobile, invertoare, turbine şi elice eoliene!”

Nu am auzit pe nimeni sa spună adevărul, puţinii antreprenori romani care au unităţi de producţie vor sa le vândă pentru ca nu pot face faţă competiţiei. Sau celălalt adevăr, că nu reuşim sa atragem investiţii gigant aşa cum fac Polonia şi Ungaria.

Exceptând un episod in 2016, nu am auzit de la nimeni până în 2023 de reindustrializare, de o strategie naţională de creştere a competitivităţii industriale a României, de ”Fabrică în România” sau de ”Cumpără Fabricat în România”. Şi, legat de asta, nimeni nu a vorbit de deficitul de resursă umană specializată şi calificată, de lanţuri de aprovizionare lungi, de fiscalitate stufoasa, de birocraţie ameţitoare, de recuperarea anevoioasă a creanţelor.

Osteoporoza are numeroase soluţii de prevenţie şi tratament. Dezindustrializarea are o singura soluţie de tratament - finanţarea antreprenorilor locali sau atragerea corporaţiilor internaţionale pentru deschiderea de unităţi de producţie industrială în sectoarele economice strategice, mâncare, chimie, energie şi apărare.

 

35 de fabrici închise în ultimii 35 de ani

1. Republica Bucureşti.

2. Timpuri Noi Bucureşti.

3. Balanţa Sibiu.

4. Independenţa Sibiu.

5. Filatura de mătase naturală Lugoj.

6. Fabrica de Covoare Cisnădie.

7. Institutul Cantacuzino Bucureşti.

8. Intreprinderea de Scule şi Elemente Hidraulice Vrancea.

9. Tractorul Braşov.

10. Hidromecanica Braşov.

11. Colorom Codlea.

12. Mecanica Vaslui.

13 Combinatul de fire şi fibre Savineşti.

14. Fabrica de Rulmenţi Slatina.

15. Intreprinderea de Utilaj Alimentar Slatina.

16. Celrom Drobeta Turnu Severin.

17. UTA Arad.

18. Tricolorul Arad.

19. Fabrica de Cărămida Ţăndărei.

20. Electroputere Craiova.

21. Samobil Satu Mare.

22. IPO Tulcea.

23. Fortus Iaşi.

24. Combinatul Chimic Târnăveni.

25. Întreprinderea Mecanică Roman.

26. Solventul Timişoara.

27. Combinatul Siderurgic Timişoara.

28. ICIL Constanţa.

29. Iris Cluj-Napoca.

30. Fabrica de zahăr Luduş

31. Fabrica de sârmă Câmpia Turzii.

32. UCTA Bistriţa

33. Clujana Cluj-Napoca

34. Eurotex Iasi

35. Artsana Botoşani