Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Angajatorule, nu eşti „domeniu privilegiat”, prin urmare plăteşti toate taxele şi contribuţiile şi impozitele pentru angajaţii tăi? Iată ce păţeşti

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Angajatorule, nu eşti...

Autor: Dragos Damian

28.10.2022, 16:46 4131

In caz ca te-ai intrebat unde merg taxele si contributiile si impozitele mari pe care le platesti, pentru angajatul tau, luna de luna, onest, la timp, uneori riscandu-ti afacerea – iata mai jos unde merg, mare parte dintre ele la facilitatile fiscale pentru “domeniile privilegiate”. Uite, tu trebuie sa platesti un brut de 4000 de lei ca angajatul tau sa primesca un net echivalent unui “domeniu privilegiat”. De ce nu esti si tu “domeniu privilegiat”? Nu pot sa spun aici, ZF nu va publica opinia.

2023 va fi si mai nedrept pentru tine, pentru ca propunerea de marire a salariului minim brut la 3000 lei cu ajutor de la stat de 250 lei va genera un brut real de 2750 lei. Asadar, daca deja platesti 3000 lei brut ca sa iti tii angajatii langa tine, vei plati 250 lei in plus fata de restul angajatorilor. Si daca platesti salarii si mai mari din cauza ca deficitul din piata muncii este epic, cu atat mai rau.

Sigur ca stii ca salariul minim este un paradis al muncii la negru si evaziunii fiscale, marea majoritate a controalelor facute tocmai la “domeniile privilegiate” iasa cu amenzi. Si daca vei argumenta ca ar trebui ca salariul minim brut sa fie 4000 lei pentru ca 1) nu se poate trai dintr-un net de 1775 lei; 2) va disparea munca la negru pentru ca toti il vor plati sau angajatii celor care vor inchide vor veni la tine; si 3) aceste sisteme discriminatorii de salarizare trebuie sa inceteze – te acoperi de rusine ca ai curaj sa spui adevarul.

Acum, daca am sa sustin ca personal cred ca Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu au dorinta si resursele sa schimbe Romania, o sa para intr-un “anumit fel”. Din pacate insa, fiind inconjurati de sfatuitori care vin cu astfel de solutii care desfid realitatile din piata, isi pierd incet-incet super-puterile de a o face.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO