14 martie, 14.3 sau 3.14, Ziua Pi, Ziua Internaţională a Matematicii. Anglo-saxonii se folosesc de orice prilej ca să le reuşească un calambur - iată, 3,14, cifra Pi, scris 3.14 în engleză, ce potrivire poate fi mai bună în calendar pentru a face din 14 martie, 14.3 sau 3.14, Ziua Internaţională a Matematicii.
Nu-i ştiţi pe cei din titlu, nu? Uite, vă mai dau câteva nume pe care nu le ştiţi, le-am luat din ZF.
David-Vlad Mărghidan din Bucureşti.
Aida Mitroi, locul 28, din Timişoara, învaţă în Bucureşti.
Victor-Vasile Dragoş, din Baia Mare.
David Ghibu, Carina-Maria Viespescu, Andrei Şună,
Alexandru Ciobotea, Mircea Rebengiuc, Cezar-Luca Mironov, Teodor Stupariu, Teodor Stupariu, Ioana Vlădoiu, Tudor Grecu, Iulian Ioniţă, toţi din Bucuresti. Radu-Ionuţ Stoleriu, din Iaşi.
Vă place sau nu vă place matematica, cred că aţi legat indiciile, toţi sunt olimpici la matematică, au câştigat concursuri, medalii şi trofee la olimpiade locale, naţionale şi internaţionale.
Sunt sigur ca nici unul dintre ei nu lucrează de acasă, nu lucrează de la distanţă, nu lucrează 4 zile pe săptămână. Performanţa – în matematică, în chimie, în cercetare, în inovaţie, în producţie, în economie – nu se face prin muncă de acasă, muncă de la distanţă sau muncă 4 zile pe săptămână, am mai scris despre asta şi anul trecut când vorbeam despre olimpicii la sport şi olimpicii la carte.
Tinerii de mai sus – ok, cei mai mulţi sunt copii – fac parte, în marea loc majoritate din generaţia Z târzie şi din generaţia Alpha, generaţia copiilor născuţi după 2010.
Încotro merge generaţia Z, GenZee-ii, Zoomer-ii, este o dezbatere şi dispută continuă care are loc deja de câţiva ani între sistemul de educaţie şi piaţa muncii.
Încotro merge generaţia Alpha este o întrebare pe care încă nici n-o punem, însă pare a fi o generaţie crescută de părinţi şi bunici ca să plece din România.
Sunt zeci de mii de părinţi şi bunici care îşi pregătesc copiii şi nepoţii să plece din România. Mare parte dintre olimpicii de mai sus deja au fost acceptaţi la facultăţi cu nume mari din SUA si UE. La fel au fost şi copiii pe care îi cunosc care au lansat acum doi ani pe orbită un robot cu ajutorul unei rachete Space X. Zeci de mii de copii şi tineri din România învaţă în străinătate, ne este tuturor teamă că nu se vor mai întoarce.
Vă place sau nu vă place matematica am să vă rog să navigaţi pe international-iq-test.com, pe thecaliforniacourier.com sau pe worldpopulationreview.com – acestea şi altele conţin clasamente care aşază România pe locul 75 în lume din punct de vedere al IQ-ului mediu al populaţiei, 96,31.
Nu este bine, “brain-drain-ul, despre care toţi vorbesc dar nimeni nu ştie să-l oprească, îşi lasă amprenta. Nouă, celor care am rămas, ni s-a diluat IQ-ul – iar asta se constată cu ochiul liber, doar uitându-ne la ce s-a întâmplat în ultimele luni în România.
Trebuie să facem ceva ca să oprim copiii noştri să plece în număr aşa mare din ţară. Clasa politică, mediul de afaceri, opinia publică, trebuie împreună să găsim o soluţie - altfel, peste 10 ani o să cădem pe locul 100, sau mai jos.